Belföld

Trócsányin múlnak a szegények perei

Handó Tünde egyszerűsítené a keresetlevél nyomtatványokat.

Mint korábban megírtuk, az új polgári perrendtartási törvényt a  bírók és ügyvédek egy része élesen bírálta, mondván, az szegény- és ügyvédellenes, januártól szinte el is lehetetlenítette a perindítást. A szigorú szabályozás miatt sok ügyvéd idén még nem is mert keresetet indítani, de lapunk olyan védőről is tud, aki inkább nyugdíjba ment, mert irracionálisnak tartotta a kialakult helyzetet.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke jelentősen rövidebbé, közérthetőbbé tenné az új Polgári perrendtartással összefüggő keresetlevél nyomtatványokat. Handó Tünde agusztus elején  javaslatcsomagot terjesztett elő az az Igazságügyi Minisztériumnak.

Javaslata szerint a most 25 oldalas nyomtatványok terjedelme 7 oldalra csökkenhetne. 

Az ügyfelek visszajelzései és a bíróságok tapasztalatai alapján készült előterjesztés másik fontos eleme, hogy illetékmentes lenne a keresetlevelek visszautasítása.

Az OBH szerint az új polgári perrendtartás (új Pp.) megalkotását Trócsányi László igazságügyi miniszter és dr. Wopera Zsuzsanna miniszteri biztos is kiemelt feladatának tekintette.

Az Országos Bírósági Hivatal emlékeztetett rá, hogy a perrendi szabályok egyik előremutató újítása lett, hogy a jogi képviselő nélkül eljáró feleknek a 2018. január 1. után induló polgári perekben a keresetlevelet egy igazságügyi minisztériumi rendeletben meghatározott nyomtatványon kell előterjeszteniük.

A jogalkotó célja az volt, hogy megkönnyítse a jogi képviselő nélkül eljáró felek bírósághoz fordulását.Az OBH Munkacsoportja év eleje óta gyűjtötte a tapasztalatokat.  Úgy vélik, Handó Tünde javaslatai segítenék az eredeti cél elérését, ha az ügyfelek közérthetőbb nyomtatványokat használhatnak, azzal  a hiánypótlások és a visszautasítások száma is csökkenhetne.

A bírósághoz fordulás jogát segítené az is, ha illetékmentessé tennék a keresetlevél visszautasítását. Handó Tünde ezt a javaslatát már többször eljuttatta a jogalkotóhoz.

Új polgári perrendtartás perek, polgárok nélkül
Szegény- és ügyvédellenes az új törvény, amely gyakorlatilag pénzkérdéssé tette a jogérvényesítést.

Kiemelt fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik