Belföld
késes támadó (késes támadó)

Böllérkéssel szúrta hasba ismerősét egy 13 éves fiú

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fenntartotta a súlyosításért bejelentett ügyészségi fellebbezést, annak a  gyermekkorú vádlottnak az ügyében, aki 17 éves ismerősét hasba szúrta.A törvényszék a letartóztatásban lévő vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 2 év 4 hónap javítóintézeti nevelésre ítélte.

A 13  éves fiú és a 17 éves sértett viszonya megromlott egymással. Előfordult, hogy a sértett az ismerősei előtt bántalmazta és nyilvánosan megszégyenítette a fiút, amelyről még videofelvételt is készített.

Az ominózus nap szintén összevesztek egymással. A sértett odalépett a vádlotthoz, megragadta a nyakát, arcon ütötte, majd a védelmére kelt barátját is bántalmazta. Ekkor a fiú hazament, magához vett egy böllérkést, visszatért a helyszínre, és megtorlásként a pengét közepesnél nagyobb erővel haragosának a hasába szúrta. A életveszélyes állapotba került fiatalember életét csak a sürgős műtét mentette meg.

Noha a vádlott az elkövetés idején az általános büntethetőségi életkort, a 14. életévét, a Btk. ilyen súlyos bűntett elkövetőjét a 12 év elérése után már büntetni rendeli. Mivel a fiú tisztában volt a cselekménye súlyával,ezért a törvényszék megállapította a bűnösségét.

A nem jogerős ítélet ellen a vádlott, védője és gyámja enyhítésért, az ügyészség azonban lényegesen hosszabb tartamú javítóintézeti nevelés érdekében fellebbezett.

A 13 éves fiú ingerszegény családi környezetben, állandó szülői nevelés és felügyelet nélkül nőtt fel. Súlyos magatartási problémái miatt az iskolából eltanácsolták. Magántanulóként eddig csak a harmadik osztályt végezte el. Erkölcsi és szociális érzelmeiben is súlyosan fejletlen. A társadalmi normákkal és viselkedésmódokkal ugyan tisztában van, de azokat nem érzi kötelező erejű elvárásnak.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a vádlott érdekében is bejelentett ügyészségi fellebbezést fenntartotta. A fiatalkorú vádlott személyiségének fejlődését a javítóintézetben iskolai tanulmányainak folytatása, valamint az intézeti szabályrendszer várhatóan elősegíti, de az eredményhez az ítéletben megállapított idő nem elegendő.

A másodfokú eljárás a Debreceni Ítélőtáblán lesz.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.