Belföld
Bõs, 2017. szeptember 25.
Gyerekek játszanak a bõsi Magyar Tanítási Nyelvû Óvodában 2017. szeptember 25-én. Az intézményben ezen a napon elindították és bemutatták a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program felvidéki részét. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsõdefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés, anyagi kerete 17,1 milliárd forint.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Mostantól már az óvodában elkezdődik a nemzeti nevelés

24.hu
24.hu

2018. 08. 06. 06:30

Az Óvodai nevelés országos alapprogramjának nemrég elfogadott módosítása értelmében szeptembertől már az óvodákban is hangsúlyosabb feladattá válik a nemzeti identitástudat erősítése, írja a Népszava.

Ez az alapprogram gyakorlatilag ugyanazt jelenti az óvodáknak, mint az iskoláknak a Nemzeti alaptanterv. A július 25-i módosítás szerint pedig az óvoda

a gyermek nyitottságára épít, és ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és családhoz való kötődés alapja.

Az óvodai élet tevékenységi formái és az óvodapedagógus feladatai című melléklet ezen kívül többek közt azzal egészül ki, hogy

az óvodában a 3-7 éves gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodóan a népi – népmesék, népi hagyományokat felelevenítő mondókák, rigmusok, a magyarság történelmét feldolgozó mondavilág elemei, meséi -, a klasszikus és a kortárs irodalmi műveknek egyaránt helye van.

Ugyanezen fejezet „Rajzolás, festés, mintázás, kézi munka” alcíme pedig így változik:

a rajzolás, festés, mintázás, építés, képalakítás, a kézi munka mint az ábrázolás különböző fajtái, továbbá a műalkotásokkal, a népművészeti elemekkel, szokásokkal, hagyományokkal, nemzeti szimbólumokkal, az esztétikus tárgyi környezettel való ismerkedés is fontos eszköze a gyermeki személyiség fejlesztésének.

A módosítás értelmében a hazai óvodáknak erősíteni kell majd kapcsolataikat a határon túli magyar óvodákkal, ugyanis a módosítás szerint

a Kárpát-medence magyar nyelvű intézményei közötti oktatási tér kialakítása érdekében az óvoda a külhoni magyar óvodákkal kapcsolatépítésre törekszik, és – lehetőségei szerint – szakmai kapcsolatot tart fenn.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Krizsán Csaba

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Singer and actress Lady Gaga attends a photocall for the film "A Star is Born" presented out of competition on August 31, 2018 during the 75th Venice Film Festival at Venice Lido. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.