Belföld

Népszava: Káosz lehet a rendőrségnél januártól

A napokban számoltunk be arról, hogy egy, rendőröket tömörítő Facebook-csoport szerint soha nem látott leszerelési hullám kezdődött a rendőrségnél. A portál szerint volt olyan nap, amikor 120 rendőr szerelt le egyetlen nap alatt. Az Országos Rendőr-főkapitányság azonban megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a Zsaruellátó valótlanságokat közölt.

A Népszava most arról ír, hogy akár nagy a fluktuáció, akár nem, januártól teljes káosz alakulhat ki a rendőrségen, és ezrek hagyhatják ott a testületet egy 2019 elején életbe lépő törvénymódosítás miatt. Akkortól ugyanis a túlórát nem pénzzel fogják kompenzálni, hanem csak pihenőnappal. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint

Ez elfogadhatatlan. Egyfelől azért, mert a rendőrök számára fontos forrás a túlórapénz. Másfelől a rendőrség működőképességét veszélyeztetné, nem maradna szolgálatban elég rendőr, ha mindenki pihenőnapra menne a túlórái után.

Pongó hozzátette, hogy tudomása szerint idén nagyjából 1200 fős lesz a fluktuáció, ami megfelel a sokéves átlagnak, de a helyzet gyorsan változhat. Ma összesen mintegy 52 ezer ember dolgozik a rendőrségen, és közülük 38-39 ezren hivatásos rendőrök, Balogh János országos rendőrfőkapitány pedig tavaly májusban azt nyilatkozta, hogy akkor tudnák kiiktatni a túlmunkát, ha megnégyszereznék az állomány létszámát.

A Népszava forrásai szerint a törvényes évi, személyenként 418 órányi túlmunka helyett sokan – foglalkozási körtől függően – évi 600-1200 pluszmunkát is kénytelenek vállalni. 

Az utóbbi években nagyon gyorsan nőtt a túlóra mennyisége, 2018-ban 17 milliárd forintot kell majd erre kifizetni. Ugyanakkor a túlóra fontos jövedelemforrás az állomány tagjainak, főleg a pályakezdőknek, akiknek a bére jelenleg bruttó 220 ezer forint.

Kiemelt kép: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának végzős hallgatói esküt tesznek a budai várban megrendezett tisztavató ünnepségen. MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik