Belföld
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.

Üdülési jogokkal vertek át 341 idős embert 

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 08. 01. 10:07

A 24 vádlott összesen mintegy 800 millió forint kárt okozott.

A vádlottak közül hárman elhatározták, hogy üdülési jogok értékesítésével tévesztenek meg – főleg idős – embereket, a színlelt ügyletek révén pedig jogtalan haszonra tesznek szert. Ezért 2013 novemberében megalapították azt az V. kerületi céget, amelynél a későbbiekben az ügy többi vádlottja is dolgozott ügyfélszolgálati, illetve call center munkatársként, üzletkötőként.

A vád szerint a vádlottak az üdülési jogukat értékesíteni kívánó, jellemzően időskorú sértetteket azzal keresték meg, hogy vállalják az üdülési joguk értékesítését, az értékesítésig még azok bérbe adását is intézik, de ehhez megbízási, szolgáltatási szerződéseket kell kötniük a céggel, és különböző díjakat kell fizetniük.

Az ügyfelek toborzásáért fővárosi irodaházban, üzletközpontban, szállodában, majd később a budapesti helyszínek mellett vidéki nagyvárosokban is tartottak előadásokat.

A szerződéskötéskor az üzletkötők az ügyfelekkel – megtévesztésükkel, akaratukon kívül – olyan dokumentumot is aláírattak, amivel beléptették őket egy kreditrendszerbe. A program lényege a szerződés szerint az volt, hogy az ügyfél kreditpontokért,  kedvezménnyel vásárolhatott terméket vagy szolgáltatást.

Az ügyfelek azonban csak az üdülési jogaikat akarták értékesíteni, nem akartak belépni kreditrendszerbe, nekik a vádlottak a szerződéskötéskor megtévesztő tájékoztatást adtak. Így amíg az ügyfelek abban a tudatban voltak, hogy az általuk fizetett díj az üdülési joguk értékesítéséért fizetett megbízási díj, az valójában nem az volt, hanem a kreditpontok ellenértéke.

A vádlottak a kreditrendszert sem akarták működtetni, céljuk az volt, hogy a díjfizetések jogszerűségének látszatát keltsék. Így egy idő után a társaság a kreditrendszert sem üzemeltette, a sértettek a kreditpontok ellenértékét nem tudták levásárolni. A vádlottak egy ideig még hitegették őket, majd elérhetetlenné váltak.

A vád szerint a vádlottaknak már a szerződések megkötésekor sem állt szándékában az üdülési jogok értékesítése, céljuk kizárólag a sértettek pénzének jogtalan megszerzése volt.

Az ügynek összesen 341 sértettje van. Közülük a legtöbben jellemzően pár százezer forintot fizettek a vádlottaknak, de volt olyan, aki egymillió forintnál is többet. A csalással a vádlottak összesen mintegy 800 millió forint kárt okoztak az ügyfeleknek.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen, idős kora miatt a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság még az eljárás elején közzétett egy videót róluk.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.