Belföld

Jogerősen is megúszhatja hét évvel a recski csecsemőgyilkos, akitől már elvettek egy babát bántalmazások miatt

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az Egri Törvényszék által első fokon kiszabott 7 évi börtönbüntetés helybenhagyását indítványozta azzal a recski férfival szemben, aki előbb a néhány hónapos kislányának okozott súlyos vérzéssel járó koponyasérüléseket, majd a később született három hónapos kisfiát olyan durván megrázta, és bántalmazta, hogy a baba belehalt a sérüléseibe.

A nem jogerős ítélet tényállása szerint a vádlott leánygyermeke 3-6 hónapos kora között három esetben is nagyon súlyos vérzéssel járó koponyasérüléseket szenvedett. A harmadik alkalommal az apa gondatlansága miatt a kislány feje olyan erővel ütődött be, hogy koponyacsonttörése lett. Úgy tudjuk, hogy az életveszélyes sérüléseket szenvedő kislánynak maradandóak a sérülései, de ezt az anyja tagadta. A gyámhatóság végül úgy döntött, hogy nem maradhat a szülőknél baba, elvették tőlük, és előbb nevelőszülőknél, majd a nagymamánál helyezték el a kicsit.

Az akkor 21 éves férfinak és 19 éves nőnek később újabb gyereke született. 2016. június 1-én egymás mellett aludtak. A férfi középen, a kisfia pedig mellette feküdt. Éjszaka felsírt a pici, az apa felkelt és tápszert készített neki. A kisfiú azonban nem evett, és a sírást sem hagyta abba. A férfi megpróbálta megnyugtatni a fiát, de hiába. Az apa elvesztette a türelmét és nagy erővel rázni kezdte. A csecsemő feje a szoba egyik berendezési tárgyához ütődött.

Fotó: Thinkstock

Hajnali három óra körül a kisfiú rosszul lett. A szülei bevitték az orvosi ügyeletre vitték, de az életét már nem lehetett megmenteni A baba koponyacsontja betört, és az ehhez társuló vérzés és agyvizenyő miatt néhány órán belül ugyanis elhalálozott.

A fiatal férfi a nyomozás során mindkét bűncselekmény elkövetését beismerte. Vallomása szerint indulatát a gyermeksírás váltotta ki, amely zavarta őt. Ezután azonban a vallomásait megváltoztatta, és a büntetőjogi felelősséget mindkét gyermek sérülései miatt a párjára hárította. Az ítélet ellen védőjével elsősorban felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta. Álláspontja szerint a vádlott a korábbi tapasztalatai alapján tudatában volt annak, hogy a csecsemők különösen sérülékenyek. Súlyosan gondatlan, majd erőszakos magatartása mégis előbb életveszélyes, később végzetes következménnyel járt. Az ügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik