Belföld

Rács mögött marad Szögi Lajos lincselője – a meggyilkolt tanár családja egy fillér kártérítést sem kapott

Nem bocsátotta feltételes szabadságra az egykori „olaszliszkai-ügy” III. rendű vádlottját 2018. július 26-án a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája.

2006. október 15-én Szögi Lajos a kocsijával Szegilong irányából haladt Olaszliszkára az akkor tizennegyedik életévét betöltött középső lányával, és az ötéves legkisebb lányával. A településen H. K. a haladási irányát hirtelen megváltoztatva kifutott Szögi Lajos autója elé, majd az út melletti árokba esett. A bíróság megállapította, hogy a pedagógus gépkocsija nem okozott sérüléseket a tizenegy éves kislánynak.

A tanár megállt segíteni, de az autójából már kiszállni sem tudott, mert az I. rendű és a III. rendű vádlottak, majd igen rövid idő alatt a II. rendű vádlott is odaszaladt a kocsijának elejéhez és az I., II. és III. rendű vádlottak együttes erővel kirángatták a gépkocsiból. A vádlottak a IV., VI., VII. és VIII. rendű vádlottakkal kiegészülve agyonverték a tanárt a gyerekei előtt.

A Debreceni Ítélőtábla 2009. november 13-án a III. rendű vádlottat másodfokon jogerősen 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elítélt feltételes szabadságra bocsátása a büntetése 4/5 részének kitöltésére tekintettel 2018. október 20-án lett volna esedékes.

Az elítélt a büntetés végrehajtása során kifogástalan magatartást tanúsított, azonban a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája úgy ítélte meg a feltételes szabadságra bocsátás tárgyában tartott bírósági meghallgatáson, hogy a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabban elkövetett és egyik legnagyobb társadalmi felháborodását kiváltó ügyében a büntetési célok továbbra is csak úgy érhetők el, ha az elítélt nem kerül szabadlábra, hanem továbbra is rácsok mögött marad.

Azaz a büntetés-végrehajtási bíró a társadalom további védelmét fontosabbnak találta, mint az elítélt szabadlábon történő reintegrációját. Az elítélt szabadulásra történő felkészítése így továbbra is a büntetés-végrehajtási intézet falai között folytatódik. A döntés nem emelkedett jogerőre.

A brutális kegyetlenséggel kivégzett tanár özvegyének és árváinak több, mint 40 millió kártérítést ítélt meg a bíróság. Helmeczy László a család jogi képviselője lapunknak azt mondta, hogy eddig egy fillér kártérítést sem fizettek a tanár szeretteinek a gyilkosok. Mint mondja, az általa alapított alapítványon keresztül szokott a nehéz helyzetben lévő családnak segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik