Belföld

Ötmilliós óvadékért megszüntették a gyilkossági kísérlettel vádolt politikus letartóztatását

A Nyíregyházi Törvényszék az előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indult eljárásban 5 millió forint óvadék ellenében megszüntette dr. K. Gy.  letartóztatását, és bűnügyi felügyeletet, valamint nyomkövető eszköz alkalmazását rendelte el.

A vádirat szerint az Összefogás Párt képviselőjelöltje 2015. február 25-én egy konyhakéssel az élettársa torka irányába szúrt, el akarta vágni a nyakát, majd egy balta tompa végével a vérző sértett fejére ütött. A nő életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A törvényszék 2018. március 20-án megszüntette a vádlott előzetes letartóztatását, mivel képviselő-jelöltként indult az országgyűlési választáson, és az eljárás a vádlott mentelmi joga miatt nem volt folytatható vele szemben. A választások után a büntetőeljárás újra indult, és 2018. május 28-án ismét elrendelte a bíróság a vádlott letartóztatását.

A 2018. július 27-én megtartott tárgyaláson a vádlott és védője óvadék ellenében indítványozta a letartóztatásának megszüntetését, a bíróság az indítványnak helyet adott, és óvadék letétele esetére megszüntette a letartóztatást és bűnügyi felügyeletet, valamint nyomkövető eszköz alkalmazását rendelte el a vádlottal szemben.

Ezenkívül elrendelte a vádlott távoltartását a sértett nőtől. A politikus tehát nem hagyhatja el lakóhelyének közigazgatási területét. A törvényszék indoklása szerint a bűnügyi felügyelet, a távoltartás és a nyomkövető alkalmazásával a kényszerintézkedési célok elérhetők. A törvényszék figyelembe vette azt a tényt is, hogy a vádlott több, mint három évet töltött letartóztatásban.

A végzés nem végleges, az ügyész fellebbezést jelentett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik