Belföld

Mennek a tanárok az igazgatójuk után, aki „megsértette a NER-t”

Őt felmentették, a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola tanárai közül többen felmondtak.

A 168 Óra birtokába került egy hangfelvétel a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola június 29-én tartott botrányos tanévzáró értekezletéről. Azt úgy tartották meg, hogy már nem volt igazgatójuk Kovács Levente, akit 2016-ban neveztek ki, majd tavaly nyáron kapta ötéves megbízatását.

Felmentették, közalkalmazotti jogviszonyát is megszüntették. Bár nem nyilatkozott senkinek, felrótták neki, hogy írások jelentek meg az iskoláról a kormánykritikus sajtóban, amivel ő „megsértette a NER-t”.  

Az üzemeltető Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum korábbi  közleménye szerint közös megegyezéssel váltak meg Kovács Leventétől, amit ráadásul ő kezdeményezett. Horváth Béla, a centrum főigazgatója viszont a hangfelvételen a tanároknak végig felmentésről és arról beszélt, hogy azt „nagyon súlyos hibák” előzték meg.

A tanárok arra kérték a főigazgatót, említsen konkrét példákat, de ő csak általánosságban válaszolt, majd azt is elismerte, csak szóbeli figyelmeztetést adott az igazgatónak, írásbelit nem. Erre egy tanár jelezte, akkor ő sértett jogot, mert a törvény szerint a szóbeli figyelmeztetést hét napon belül rögzíteni kell.

A hetilap hosszan idézi még, mi hallható még a hangfelvételen, milyen körülmények között kapott a tantestület – tudta nélkül – új vezetőt, aki be is vallotta, a minisztériumban nem találta a helyét, ezért ment inkább oda.

A legkínosabb a tanulók szempontjából, hogy az értekezlet után nyolc tanár adta be a felmondását, többen aktívan állást keresnek, így a szeptemberi iskolakezdéshez már 18 ember hiányzik a tantestületből.

A 168 Órának mindenki azt mondta, kizárólag a vezetőváltás miatt döntött a felmondás mellett. Kovács Levente – már felmentése után – azt mondta a Népszavának, az eljárást és közalkalmazotti jogviszonya megszüntetését jogellenesnek tartja, mindenképpen bírósághoz fordul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik