Belföld

A hepatitiszesek 70 százaléka nem is tudja, hogy beteg

A hepatitiszes betegeknek csupán a 30 százaléka tudja, hogy hordozza a betegséget, és csak 20 százalékuk kap kezelést - mondta a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének alelnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Werling Klára a hepatitisz közelgő világnapja alkalmából közölte: már elérhetőek azok az új gyógyszerek, amelyekkel gyógyítható a betegség. A cél az – az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szándéka szerint -, hogy 2030-ra a hepatitisz C-vel fertőzött betegek 80 százalékát meggyógyítsák – tette hozzá.

Kiemelte, a magyar betegek térítésmentesen juthatnak hozzá a legmodernebb gyógyszerekhez, ami azt jelenti, minden eszköz a rendelkezésükre áll, hogy a fenti célt elérjék. Elmondta: a hepatitisz C egy népegészségügyi probléma, Magyarországon körülbelül 70 ezren szenvednek tőle; a vírus fertőző, így átadható, májzsugort és májrákot okoz.

Az orvosok körülbelül 12 ezer beteget kezelnek az országban, ez azt jelenti, a betegek kétharmada nem is tud arról, hogy fertőző betegséget hordoz – tette hozzá.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik