Belföld

Cozma–gyilkosság: betanított munkásként dolgozik Sztojka Iván

Mint arról korábban beszámoltunk feltételesen szabadult a börtönből a Cozma-gyilkosság tizenhárom évre ítélt harmadrendű vádlottja, Sztojka Iván. Mivel a végzést az ügyész, az elítélt és a védő is tudomásul vette, ezért az jogerőre emelkedett.

A Szombathelyi Törvényszék közleményéből kiderült, hogy Sztojka a börtönben huszonötször részesült jutalomban. Elsősorban a tanulmányai, illetve munkavégzése miatt kapott dicséreteket. De a magaviseletével sem volt semmi gond a rácsok mögött. A büntetés-végrehajtási intézet előterjesztése szerint Sztojka tisztelettudó volt és végrehajtotta az utasításokat. Amíg bent volt „konfliktus és agresszió kezelés”, „kommunikáció”, „életvezetés” kompetenciafejlesztő foglalkozást is elvégzett.

Sztojkát rendszeresen látogatták a börtönben a családtagjai, ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy rendezettek a családi kapcsolatai és a lakhatása is biztosított, ha feltételesen kiengedik. Az ügyészség közleményéből kiderül, hogy Sztojka kint is dolgozni fog. A védője ugyanis a meghallgatáson becsatolt egy nyilatkozatot, amely szerint egy cég telephely vezetője vállalja, hogy teljes munkaidőben betanított segédmunkásként foglalkoztatja.

A bíróság úgy foglalt állást, hogy az elítélt társadalomba való reintegrációja megfelelő. Ugyanakkor a rendszeres figyelemmel kísérését is szükségesnek tartotta, ezért elrendelte a pártfogó felügyeletét. Amennyiben az elítélt a pártfogó felügyelet szabályait megszegi, a feltételes szabadság megszüntetésére kerülhet sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik