Belföld
Budapest, 2015. április 13.
Czeizel Endre orvos-genetikus beszél 80. születésnapja alkalmából rendezett köszöntésen Budapesten,  a New York Palota egyik rendezvénytermében 2015. április 13-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Folytatódik a nyomozás Czeizel Endre ügyében

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 07. 24. 14:11

Bár a hatóságok egyszer már lezárták a nyomozást, a Fővárosi Főügyészség tavaly év elején felülvizsgálta a határozatot, és újabb nyomozást rendelt el emberi test tiltott felhasználása miatt. Június közepén megtudtuk, hogy már gyanúsítottja is van az ügynek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda pedig már ki is hallgatta Czeizel Endre két legkisebb gyermekének édesanyját. Kerestük a Fővárosi Főügyészséget, hogy megtudjuk, hol tart az ügy és elbírálták-e már a gyanúsított panaszát, az alábbi választ küldték:

A gyanúsított gyanúsítás ellen bejelentett panaszait a Fővárosi Főügyészség elutasította. A nyomozás folyamatban van a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál, vádemelés nem történt.Bővebb tájékoztatást a folyamatban lévő nyomozásról nem áll módunkban adni

– közölte lapunkkal Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Mint arról korábban beszámoltunk, Czeizel Endre öt gyermeket hagyott maga után. Első felesége három gyermeket szült. Már mindannyian felnőttek és a genetikusnak már több unokája is volt, amikor a második felesége Erzsébet mellett az egyik tárgyalásán megismerkedett a nála 43 évvel fiatalabb szerelmével. A fiatal nőtől két gyermeke született, András és Fanni.

Czeizel valójában nem hagyta el a feleségét. Kisfia születése után hét közben Erzsébettel, a hétvégén pedig a barátnőjével volt. Ezt tudomásul vette a felesége és a fiatal párja is. Tehát mind a ketten tudták, hogy a genetikus egyiküket sem akarja elhagyni a másik miatt. A fiatal barátnője később szeretett volna még egy gyereket, Czeizel azonban nem, és ez egy idő után egyre több konfliktus forrása lett.

Éreztem, hogy lépnem kell. Otthagyni Dórit és otthagyni Andrist képtelenségnek tűnt. Szerettem és szeretem őket. Romantikus szakmai énem kitalált egy kompromisszumos megoldást. Lefagyasztattam a spermámat, és Dórival megbeszéltem, hogy ezt a halálom után felhasználhatja, ha még akkor is úgy gondolja majd. Ezt Dóri el is fogadta. Az első hat hónapos kemoterápia után visszaállt korábban kialakított életrendünk. A hétvégeket Dórival és Andrissal töltöttem, fontosnak tartottam, hogy a fiamnak maradjon emléke az apjáról. Biztos voltam fogamzóképtelenségemben. Mégis, Dóri egyszer csak arról tájékoztatott, hogy várandós. A hír hallatán, hogy újra apa leszek, kiborultam, mert nagy felelőtlenségnek tartottam. A gyermeknek apára is szüksége van. Később azt gondoltam, hogy az ilyen körülmények között fogant magzat úgysem marad meg. Megmaradt. 2014 augusztusában megszületett Fanni. Végül is meghatottan vettem a karomba, és rám mosolygott

– írta könyvében, Czeizel Endre. Fanni tehát mesterséges úton fogant. Czeizel hiába egyezett bele korábban abba, hogy fiatal szerelme  felhasználja a lefagyasztott spermáját, arra nem gondoltak, hogy ez a későbbiekben problémát jelenthet.

A helyzet ugyanis az, hogy a törvények szerint hivatalosan csak férj vagy élettárs lehet a donor. Később kiderült, hogy a spermadonor beleegyezői nyilatkozatra nem is a professzor, hanem egy másik férfi adatai és neve került. Ezután pedig feljelentették a fiatalasszonyt emberi testrész tiltott felhasználása miatt.

Fotó:  Mohai Balázs / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.