Belföld

132 milliós kárt okoztak a feketéző zöldségesek

Az, hogy kik voltak a beszállítók, nem derült ki.

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal az öt emberrel szemben, akik zöldségek számla nélküli forgalmazásával mintegy 132 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. A vádlottak érdekeltségi körébe tartozó csanádpalotai, pitvarosi, kövegyi, makói és kisteleki cégek főleg hagymát, petrezselymet, gyökeret vettek ismeretlen termelőktől számla nélkül. A zöldséget Szegeden egy nagybani piacon értékesítették.

A vádlottak az ismeretlenül maradt termelőktől áfa nélkül vett termékek legalizálásáért hamis számlákat szereztek, bevallásaikban, a fizetendő adóval szemben levonható áfát szerepeltették azok adótartamát. A piaci értékesítésekről kiállított valós számlák egy részét nem vallották be, ezzel is csökkentve az adófizetési kötelezettségüket.

Az öt vádlott a cégekkel részben egymással párhuzamosan működve, részben egymást váltva követte el a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozó cselekményét. A főügyészség a vádlottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, a  számvitel rendje megsértésével és hamis magánokirat felhasználásával vádolja.

Az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseire figyelemmel a bíróság által kiszabandó büntetés határozott tartamára is indítványt tettek, ha valamennyi bűncselekményt beismerik a vádlottak és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék dönt.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik