Belföld

Nem bűn, ha a csapvíz decijét 30 forintért adja az étterem

Nagy port vert fel nemrégiben, hogy – mint a vg.hu megírta – egy soproni pizzéria pénzt kér a csapvízért. Fotót is mellékeltek, amin látszott, hogy az étlapon is szerepel, decinként 30 forintért.

1998-tól 2009 februárjáig jogszabály írta elő, hogy az alacsonyabb kategóriájú vendéglátóhelyeken kérésre, a magasabb kategóriájúakban pedig kérés nélkül hideg ivóvizet – azaz csapvizet – kell biztosítani. De azóta

  • nincs ivóvízfelszolgálási kötelezettség, illetve
  • lehet a csapvizet pénzért adni, amennyiben azt az étlapon feltüntetik.

Érdeklődésünkre ezt az információt megerősítette a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöki tanácsadója, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, Csapody Balázs is.

Csapvíz 750-szeres áron

A Soproni Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint a legolcsóbb közületi ivóvíz köbmétere 315 forint + áfa, azaz 400 forint. Egy köbméter az 10 ezer deciliter, azaz egy deci 0,04 forintba kerül. Az étterem tehát 750-szeres árat számított fel, ha nem vesszük figyelembe a többi lehetséges költséget.

Ha innen nézzük a dolgot, a soproni pizzéria gyakorlata rendben van, az étlapon volt a csapvíz, decije 30 forintért, igény szerint citrommal, hűtve.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonosa, Kovács László költségoldalról nem tartja túlzásnak, elfogadhatatlannak, ha egy étteremben az étlapon szerepel a csapvíz. Nem is a konkrétan víz miatt, ami filléres tétel. Hanem a kiszolgálás, a pohármosás, a hűtés és az egyéb rezsiköltségek miatt. Ugyanígy nem helyteleníthető szerinte, ha vállaltan (kiírva) díjat kérnek azoktól, akik csak WC-használtra térnek be. Hiszen a takarításnak is van költsége.

Amikor ilyen bérrobbanás van, akkor tényleg minden forintra szükség lehet a költségek kitermeléséhez

– tette hozzá.

Persze azon lehet vitatkozni, mennyi lehet a korrekt díj, viszont ha valaki rosszul van, akkor a természetesen a segítség a legfontosabb, díjtalanul, szögezte le.

Van, akinek ingyen, van akinek pénzért?

Ami már más tészta, hogy a pizzéria üzletvezetője, Jankovics Balázs Facebook-bejegyzésében azt írta, a „családoknak” soha nem számolták fel a decinként 30 forintos díjat úgy, mint a „fesztiválozóknak”. Magyarázatként azt válaszolta a portálnak, hogy a VOLT Fesztiválon elfogyasztott italok és egyéb szerek hatására sajnos sok fiatal került olyan állapotba, hogy nem kívánatos vendég lett.

Fotó: Thinkstock

Csapody Balázs nem minősítette ezt a hozzáállást, csupán annyit mondott, hogy náluk nem különböztetik meg a vendégeket.

Hozzánk is jönnek fesztiválozók, a Balaton Sound ideje alatt. Kimondottan jó, jól fogyasztó, prémiumvendégek ők.

Kovács László a diszkriminációt önmagában helyteleníti. Azonban hozzátette: ha a vendég olyan állapotban van (például részeg, kötekedő), akkor a többi vendég érdekében el lehet utasítani a kiszolgálását.

Kérnek-e csapvizet?

A Kistücsökbe betérők nemigen.

26 éve vagyunk nyitva. Ez alatt egy kezemen meg tudom számolni, hányszor volt ilyen. De ha kértek csapvizet, kivittük.

– mondta Csapody László. Szeretik viszont vendégeik a jó minőségű ásványvizet és inkább azt rendelnek vagy házi szörpöt, tudtuk meg.

Egy vendéglátó vállalkozás hatalmas üzemelési- és bérköltségekkel működik, amit ki kell tudni gazdálkodni, és az italfogyasztást is szeretjük bekalkulálni a bevételek közé

– magyarázta.

Kovács László tapasztalata szerint is ritka, hogy a vendégek kifejezetten ivóvizet kérnének. Viszont meg tudja érteni, ha valaki mégis így tesz. Akár amiatt, mert azt szereti, az oltja igazán a szomját, akár anyagi okokból.

Beleférhet ingyen

De máshol adnak-e ingyen csapvizet a vendégnek, ha azt kér? Akkor is, ha nem kötelező már? Olvasónk Hévízen nyaralt a napokban, és több szállodában is étkezett, de kérését mindegyikben megtagadták. Viszont ajánlották neki a citromos vizet, literjét 300 forintért. Vagyis ugyanolyan árban, mint ahogy a soproni pizzéria adja a csapvizet, akár citrommal. Amikor érdeklődött a hévízi szállodák felszolgálóinál, azt mondták neki, a városban ez mindenhol így van.

A szállodaszövetség főtitkára, Kovács István szerint inkább az az általános, hogy ha valaki kér ingyen csapvizet, azt nem utasítják vissza. Persze nem ajánlgatják, hogy igyon sima vizet a vendég, mert azt szeretnék, ha valódi fogyasztása lenne. Személy szerint azt tartja etikusnak, hogy kérésre kapjon ingyen ivóvizet a vendég. Kovács László is így gondolja, ha nincs étlapon, akkor adni kell ivóvizet, térítés nélkül.

Ettől nem fog a cég tönkre menni.

Megemlítette, vannak menüs helyek, ahol automatikusan ki is rakják a csapvizet, hogy aki kér, annak kérnie se kelljen.

Kiemelt kép: FrankHoermann/SVEN SIMON/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik