Közélet

A világörökségi területen lévő lakásokra nem akar az állam elővásárlási jogot

A Miniszterelnökség azt állítja, olyan ingatlanokra kértek elővásárlási jogot, amelyeknél nem volt egyértelműen eldönthető a lakhatási cél, ezért kaphattak értesítést a lakástulajdonosok.

A Miniszterelnökséghez fordult az Átlátszó az után, hogy az I. kerületben több lakástulajdonost arról értesítettek, hogy az állam elővásárlási jogot akart bejegyeztetni lakásaikra a világörökségi törvény alapján. Ezeket a kérelmeket a földhivatal elutasította, mert a törvény nem vonatkozik lakásokra, de a tulajdonosok aggódtak amiatt, hogy egy törvénymódosítással mégis keresztülviszi akaratát a kormány.

A Miniszterelnökség azt közölte, hogy mintegy 2700 ingatlanra kérték az állami elővásárlási jog bejegyzését a Földhivataltól. A válaszból kiderül, hogy ebbe olyan ingatlanok is beleestek, amelyeknél nem volt egyértelműen eldönthető a lakhatási cél, vagy az, hogy a tulajdoni lapra nem tehető semmilyen bejegyzés, ezeknél pedig az ingatlan-nyilvántartási hatóságra bízták, hogy döntsön a megfelelő adatok ismeretében.

A kancelláriaminisztérium hangsúlyozta, hogy lakáscélú ingatlanok tekintetében nem célja a kormánynak elővásárlási jog alapítása világörökségi területen, az viszont évtizedek óta működő és bevett joggyakorlat szerintük, hogy műemlék ingatlanok esetén fennállhat az elővásárlási jog lakáscélú ingatlanok esetében is. Közölték: az elővásárlási joggal alapvetően a védett terület jellegének gyökeres megváltoztatását lehet megelőzni. (Illusztráció: MTVA bizományosi / Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik