Belföld

Fideszes EP-képviselő: A balos magyar pártok kössenek paktumot Orbánnal!

De előbb három próbát is ki kell állniuk.

Interjút adott a Népszavának Schöpflin György fideszes EP-képviselő.

Mond is pár érdekeset.

Például azt, hogy szerinte a magyar baloldal előtt van még visszaút a hatalomba, de előbb három dolgot meg kell tennie.

  • kérjen bocsánatot 2006. október 23.-ért
  • magára vonatkozóan hozzon döntést, miszerint: „abbahagyjuk a lejáratást, és egy paktumot szeretnénk kötni a kormánnyal; Hollandiában ezt megtették 1917-ben, a különböző politikai közösségek megállapodtak egy ilyenben, és bár azok a társadalmi csoportok, amiket képviseltek, viszonylag elszigeteltek voltak egymástól, az elitek egyeztettek, és ezzel egy évtizedekig jól működő, stabil politikai rendszert hoztak létre… egy ilyen megállapodást el tudok képzelni Magyarországon is; ha az ellenzék ilyen ajánlatot tenne, a jobboldalon is elgondolkodnának rajta.”
  • a baloldal fogadja el, hogy a nemzet létező entitás, ennek a fogalomnak van tartalma, az emberek számára ez egy megélhető élmény.

Schöpflin Kósa és Zoltai riporter kérdezte arról is, hogy szerinte a Fideszt kizárja-e soraiból az EP legnagyobb frakcióját adó Európai Néppárt.

A politikus válasza:

2018. július 19.-én, amikor beszélgetünk, azt mondanám, nem. De holnapra változhat a helyzet, minden nagyon cseppfolyós. Lehet, hogy eljutunk idáig is. A néppárton belül van egy baloldali szárny – a Benelux államok, a svédek, a portugálok egy része, akik kényelmetlenül érzik magukat velünk egy frakcióban.

Ha mégis megtörténik a kizárás, akkor Schöpflin szerint:

Lehet, hogy komolyabban vesszük majd Matteo Salvini ajánlatát, hogy legyen az Európai Parlamenten belül egy eurókritikus csoport, a Ligák Ligája. És akkor mindenki szembenézhet majd a következményekkel… Létrejön egy blokkoló kisebbség, ami megvétózza mondjuk az új költségvetést. Működésképtelen lesz az egész EU. Vagy nem lehet majd új uniós biztost választani, mert ezek a „felforgatók” majd belekiabálnak a konszenzusba, amivel eddig mindig megválasztották a biztost. Én elkerülném ezeket a következményeket.

A teljes beszélgetés itt olvasható, vannak még benne fincsi részek, például CEU-ról, Navracsicsról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik