Belföld

Schöpflin: nehéz párttól független szakembert találni

Az EP-képviselő szerint az ellenzék magára vessen, ha a kormánypárt saját embereivel tölti fel a pozíciókat.

Az 1949-es magyar alkotmány – bár jelentősen, többször is átírták – eredetileg Rákosi Mátyás nevéhez fűződik. Az új alkotmány nemcsak tartalmi, de szimbolikus szempontból is nagyon fontos, egy új korszak nyitányának ígérkezik – mondta Schöpflin György, az Európai Parlament fideszes képviselője, az Orbán Viktor által életre hívott alkotmányügyi tanács tagja a HVG-hu-nak.

Az alkotmányügyi tanács csak egyszer ülésezett, felmerült, hogy az alkotmány preambulumában megemlítsék a Szentkoronát, de még nem tudja, mit tartalmaz majd a szöveg – mondta. Schöpflin korábban úgy nyilatkozott, az új alkotmányból ki kellene hagyni a „konstruktív bizalmatlansági indítvány” intézményét. Szerinte 2006-ban, az őszödi beszéd után a magyar társadalomnak nem volt semmiféle eszköze arra, hogy lemondassa a kormányt, illetve a miniszterelnököt, ugyanis az utóbbi a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézménye miatt „be volt betonozva” a tisztségébe.

Nagyon rossz lenne, ha a baloldal az egész alkotmányozási folyamatot elutasítaná, mert ezzel kiszorulna belőle – véli Schöpflin. Azokra a vádakra, miszerint a Fidesz saját embereivel tölti fel az állami pozíciókat, azt mondta, az ellenzék magára vessen, 2002 után az MSZP-SZDSZ koalíció sem a nagyvonalúságáról volt híres. Szerinte olyan mély a szakadék a társadalomban, hogy nehezen lehet különbséget tenni a politikai lojalitás és a szaktudás között. A tragikus helyzetet mutatja, hogy nagyon nehéz pártpolitikailag független szakembereket találni – véli az EP-képviselő.

Szerinte önveszélyes taktika, hogy a szocialisták ellenzékbe szorulva a teljes elutasítás pártjára helyezkednek. Azt mondta, az nem tudja, milyen volt a Rákosi-rendszer, aki a most kiépülő politikai rendszert ahhoz hasonlítja. „A magyar baloldal mindig hajlamos volt rá, hogy a legsötétebb szándékokat tulajdonítsa a jobboldalnak, akár kormányon volt, akár ellenzékben” – tette hozzá.

AJÁNLOTT LINK:

Schöpflin György: független szakemberek híján jönnek a pártkatonák (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik