Belföld

Hárman kaptak börtönt egy uniós pályázattal kapcsolatos vesztegetés miatt

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 07. 20. 17:36

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt indult bűnügyben indítványozta a három vádlott bűnösségét megállapító és végrehajtandó börtönt kiszabó bírósági ítélet helybenhagyását.

A vádirat szerint egy Bács-Kiskun megyei egészségügyi intézmény nonprofit cége uniós pályázati felhívásra 2010 februárjában pályázatot nyújtott be 1 milliárd 342 millió forint értékű fejlesztéshez szükséges pénzösszeg megszerzésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. Az ügynökség a pályázatot támogatandónak ítélte.

Az ügy egyik vádlottja – aki később az intézmény főigazgatója lett – a vádbeli időszakban a nonprofit cég ügyvezetője volt. Az ügy másik két férfi vádlottja 2010-ben ismerkedett meg az ügyvezetővel, közöttük baráti viszony alakult ki. A másik két vádlott azt kérte a nonprofit cég ügyvezetőjétől, hogy a pályázat kivitelezési munkáinak elnyerése érdekében támogassa a közbeszerzési eljárás során az általuk képviselt építőipari céget.

A két vádlott felajánlotta az ügyvezető férfinek, hogy „baráti kölcsön” címen adnak számára pénzt, amelyet ő az építőipari cégnek nyújtandó „segítség” ellentételezéseként kap. Az ügyvezető az ajánlatot elfogadta, így 2011 augusztusában először 10 millió forint, majd 2011 novemberében 16 millió forint készpénzt vett át.

2012 augusztusában a közbeszerzési eljárás kapcsán az egészségügyi intézményben meghirdetett tárgyalás előtt az ügyvezető találkozott a másik két vádlottal. Megállapodtak abban, hogy az ügyvezető a szóbeli forduló során különböző jelzésekkel fogja segíteni építőipari cég képviselőjét, hogy elnyerje a pályázatot. Az ügyvezető vádlott azonban mégsem tudott jelzéseket adni, végül a pályázatot egy másik cég nyerte meg.

A Kiskunhalasi Járásbíróság a 2018 márciusában meghozott ítéletével a váddal egyezően az ügyvezetőt vesztegetés elfogadásának bűntettében, míg a másik két vádlottat vesztegetés bűntettében, illetve egyiküket hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek. A bíróság az ügyvezetőt 5 év börtönre, és 5 év közügyektől eltiltásra, míg bűntársait 3, illetve 2 év börtönre és ugyanennyi közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentésért, illetve másodsorban a büntetés enyhítéséért fellebbeztek. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Kecskeméti Törvényszék előtt folyó másodfokú eljárás során a büntetőjogi minősítés pontosítása mellett a védelmi fellebbezések alaptalansága miatt az ítélet helybenhagyását indítványozta azzal, hogy a vádlottakkal szemben vagyonelkobzást is el kell rendelni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.