Belföld

Hárman kaptak börtönt egy uniós pályázattal kapcsolatos vesztegetés miatt

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt indult bűnügyben indítványozta a három vádlott bűnösségét megállapító és végrehajtandó börtönt kiszabó bírósági ítélet helybenhagyását.

A vádirat szerint egy Bács-Kiskun megyei egészségügyi intézmény nonprofit cége uniós pályázati felhívásra 2010 februárjában pályázatot nyújtott be 1 milliárd 342 millió forint értékű fejlesztéshez szükséges pénzösszeg megszerzésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. Az ügynökség a pályázatot támogatandónak ítélte.

Az ügy egyik vádlottja – aki később az intézmény főigazgatója lett – a vádbeli időszakban a nonprofit cég ügyvezetője volt. Az ügy másik két férfi vádlottja 2010-ben ismerkedett meg az ügyvezetővel, közöttük baráti viszony alakult ki. A másik két vádlott azt kérte a nonprofit cég ügyvezetőjétől, hogy a pályázat kivitelezési munkáinak elnyerése érdekében támogassa a közbeszerzési eljárás során az általuk képviselt építőipari céget.

A két vádlott felajánlotta az ügyvezető férfinek, hogy „baráti kölcsön” címen adnak számára pénzt, amelyet ő az építőipari cégnek nyújtandó „segítség” ellentételezéseként kap. Az ügyvezető az ajánlatot elfogadta, így 2011 augusztusában először 10 millió forint, majd 2011 novemberében 16 millió forint készpénzt vett át.

2012 augusztusában a közbeszerzési eljárás kapcsán az egészségügyi intézményben meghirdetett tárgyalás előtt az ügyvezető találkozott a másik két vádlottal. Megállapodtak abban, hogy az ügyvezető a szóbeli forduló során különböző jelzésekkel fogja segíteni építőipari cég képviselőjét, hogy elnyerje a pályázatot. Az ügyvezető vádlott azonban mégsem tudott jelzéseket adni, végül a pályázatot egy másik cég nyerte meg.

A Kiskunhalasi Járásbíróság a 2018 márciusában meghozott ítéletével a váddal egyezően az ügyvezetőt vesztegetés elfogadásának bűntettében, míg a másik két vádlottat vesztegetés bűntettében, illetve egyiküket hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek. A bíróság az ügyvezetőt 5 év börtönre, és 5 év közügyektől eltiltásra, míg bűntársait 3, illetve 2 év börtönre és ugyanennyi közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentésért, illetve másodsorban a büntetés enyhítéséért fellebbeztek. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Kecskeméti Törvényszék előtt folyó másodfokú eljárás során a büntetőjogi minősítés pontosítása mellett a védelmi fellebbezések alaptalansága miatt az ítélet helybenhagyását indítványozta azzal, hogy a vádlottakkal szemben vagyonelkobzást is el kell rendelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik