Belföld

Garancsihoz került a Dürer Kert és Budapest egyik legértékesebb telke

Szinte teljesen észrevétlenül, egy hosszadalmas felszámolási folyamatba csomagolva Orbán Viktor barátainak érdekeltségébe került az Ajtósi Dürer soron található egykori ELTE-ingatlan. A hatalmas, 36,8 ezer négyzetméteres, Városliget melletti területre egy NER-közeli tőkealap és Garancsi István ingatlanbefektető cége tette rá a kezét.

A volt egyetemi részleg épületeiben, ahol a rendszerváltás előtt az MSZMP pártfőiskolája működött, jelenleg a főváros egyik legpörgősebb szórakozóhelye, a Dürer Kert üzemel, de van még itt több zenei próbaterem, kisebb vendéglátóhely és irodapark is.

Az ingatlant birtokló Ajtósi University Kft.-ben májusban lett résztulajdonos a Dürer Befektetési Kft., amelyet alig pár hónappal korábban alapított egy magánszemély, hogy aztán hamarosan beszálljanak mellé a NER meghatározó milliárdosai. A székesfehérvári futballklubot is birtokló Garancsi István a Garhartt Invest Zrt.-vel lépett be a cégbe, ezen keresztül gyakorolja többségi tulajdonosi jogait a tavaly 100 milliárdos forgalmat bonyolító, és a többi között az úszó-vb helyszínét, a Duna Arénát megépítő Market Zrt.-ben is.

Fotó: 24.hu

Garancsi mellett a Közép-európai I. Magántőkealap jelent meg a fejlesztőcégben, amiről a HVG nemrégiben annyit derített ki, hogy létrehozásához Mészáros Lőrinc egyik intézője, Csík Zoltán is jelentősen hozzájárult, ám a 2017. szeptember 12-ei alapító okirat szerint már az Equilor brókercég két vezetője, Szécsényi Bálint és Gereben András a tulajdonosa. A lényeg azonban az, hogy a magántőkealapok jól rejtik befektetőiket, miután semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy nyilvánosságra kellene hozni, kik jegyezték le a kibocsátott befektetési jegyeiket. Az elmúlt években a sajtóban megjelent fényképek alapján Szécsényi azonos baráti körökben fordul meg Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal is.

Az új tulajdonosok megjelenése drasztikusan rontott az Ajtósi Dürer sori épületek bérlőinek helyzetén: információink szerint az új szerződések alapján 30 napos felmondási idővel bármikor utcára tehetik őket. A „bármikor” vélhetően a Liget-projekt előrehaladtától függ, hiszen a milliárdokat érő ingatlan kiváló lehetőséget kínál egy, a múzeumi negyed közvetlen szomszédságában lévő luxusszálloda felhúzásához. Bónusz az új tulajdonosoknak, hogy a területen a Széchenyi-fürdő vizéhez hasonló termálvizet termelő kút is található. Az Ajtósi-komplexum ma is meglévő uszodájában valaha Kádár János és Aczél György is rendszeres vendég volt.

A luxusszálloda ötlete egyébként nem új. 2007-ben egy izraeli ingatlanfejlesztő társaság szintén ezzel a tervvel vásárolta meg az államtól a teljes ingatlanegyüttest. Már akkor, több mint egy évtizeddel ezelőtt Budapest egyik legértékesebb fejlesztési területeként hivatkoztak rá, amelyért 6 milliárd forint körüli összeget fizetett ki Ehud Amir, a Gozsdu-udvart megépítő Autóker Holding korábbi vezetőjének csapata.

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

A pénz jelentős része banki kölcsönből származott, és mivel az izraeliek nem indították el az építkezést, a projekt csődbe ment. Az Ajtósi University Kft.-nek 7 milliárdot meghaladó kötelezettségállománya volt, amikor az MKB Bank 2015-ben végül 1,87 milliárd forintos végrehajtást indított ellene. 2016 őszén a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. vette át az irányítást, majd meg is indította a cég „stratégiai felszámolását”.

Forrásaink szerint Börcsök Sándor, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. képviselője 2016 novemberében kétmondatos bérlői tájékoztatón jelentette be, hogy mostantól nem az izraeli csapat, hanem ő főnök a területen.

A stratégiailag kiemelt jelentőségű állami cégekre vonatkozó felszámolási szabályokat az előző ciklusban vezette be az Orbán-kormány. A tágra szabott jogi keretekkel lehetőséget biztosítottak az állam számára valamiért fontos ingatlanos ügyletek „stratégiai” kezelésére is. Ez ebben a konkrét esetben annyit jelentett, hogy több mint egy évig nem történt lényegében semmi az épületek körül, jóllehet egy ideig úgy tűnt, kormányzati döntés született arról, hogy a Városliget másik oldaláról ide költöztetik a Nagycirkuszt.

Két hónappal ezelőtt viszont már a terület tulajdoni lapján is a Dürer Befektetési Kft. nevére került a 22 360 000 eurós, azaz mintegy 7,2 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzálog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik