Belföld

Hiába a szép új óvoda, ha lasszóval sem lehet óvónőt fogni

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A kistelepüléseket sújtja leginkább az óvónőhiány. 760 álláshirdetésben keresnek óvónőket az országban.

Tucatnyi somogyi településen keresnek óvónőt a nyáron. Van olyan község, ahol szabadságra sem tud menni az óvodavezető, mert hiányzik a beosztottja — írta meg a Sonline.

Azt tapasztalom, hogy nehezen jönnek el dolgozni az óvónők a kistelepülésekre. Azt mondják, távol lennének a várostól, félnek az ingázástól. S talán attól is tartanak, hogy a falusi gyerekek nehezebben kezelhetők, pedig ennek az ellenkezője igaz

— mondta el a portálnak Hardiné Csutorás Györgyi, a mikei Mesevár Óvoda vezetője, aki jelenleg egyedül lát el húsz helybeli kisgyermeket, és félő, hogy szabadságra sem tud menni emiatt.

Egy másik somogyi településen, Gigében szeptemberben nyit a helyi óvoda, 26 kisgyermek már felvételt nyert az új Gerlefészek Óvodába. Sikerült óvodavezetőt találniuk, ami az új intézmény bejegyzésének a feltétele volt. Az óvodavezető 40 kilométerről jár át majd Gigére a nagyatádi járásból. Egy második óvónő állására azonban még csak most fogják kiírni a pályázatot.

A cikk emlékeztet: az eduline.hu adatai szerint 760 álláshirdetésben keresnek óvónőket az országban. Többnyire vidéken, mert jobban sújtja az óvónők hiánya a kistelepüléseket. A másik probléma, hogy a szakma elöregszik, vélik a szakértők, az átlagéletkor 55 év körüli. Pályakezdőkből nem lenne hiány, de gyakori, hogy a fiatalok külföldön próbálnak szerencsét.

Fotó: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik