Belföld

4 milliárdos kárt okozott egy kecskeméti bűnszervezet – több tucat ember kerülhet rács mögé

afacsalas(1)(210x140)(1).jpg (áfacsalás)
afacsalas(1)(210x140)(1).jpg (áfacsalás)

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat 47 férfivel és 3 nővel  szemben, akik 2011 és 2016 között belföldi és uniós cégeket felhasználva egy számlázási láncot hoztak létre, amivel több mint 4,2 milliárd Ft kárt okoztak a költségvetésnek.

A bűnszervezet tagjai Bács-Kiskun, Pest és Hajdú-Bihar megye területén belföldi cégeket fiktív számlákkal láttak el. A „körhintacsalás” lényege az volt, hogy a számlázási láncolat végén álló belföldi vállalkozások, az úgynevezett „bróker” cégek voltak a haszonhúzók. Ezek a cégek, mint végső vásárlók az általuk befogadott fiktív számlák alapján az áfát levonták vagy visszaigényelték, majd áfa mentes közösségi értékesítés útján eladták a fiktív számlák alapján megszerzett árut a bűnszervezethez tartozó uniós gazdasági társaságoknak.

A számlázási lánc legalján belföldi vállalkozások voltak. Ezek a cégek nem végeztek valós üzleti tevékenységet, adókötelezettségeiket nem teljesítették, majd jelentős összegű áfa tartozások hátrahagyásával eltűntek. A bűnszervezet nagyszámú hiányzó kereskedővel induló számlázási láncot épített fel a bűncselekmény elkövetése érdekében.

A bűnszervezet lényegében „szolgáltatást” nyújtott olyan cégek részére, amelyek a fiktív számlákra igényt tartottak. A bűncselekmények elkövetése során két bűnszervezet működött egymás mellett, melyek támogatták egymást, tevékenységük bizonyos pontokon összekapcsolódott. A vádlottak 65 magyar és 30 uniós céget használtak fel a fiktív számlák kiállítására a vádbeli időszakban.

A bűnszervezet olyan számlázási láncot hozott létre, amelynek célja az volt, hogy a számlabefogadó, „bróker” cégek a befogadott számlák áfa tartalmát jogosulatlanul levonásba helyezzék, ezzel az adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentették. A bűnszervezet e módszerrel több mint 4,2 milliárd Ft kárt okozott a költségvetésnek.

A főügyészség a vádlottakat üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolja. A vádlottak közül 27 személy bűnszervezetben követte el a költségvetési csalást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik