Belföld
Szeged, 2018. július 17.
Egy lakó és ápolója a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi régiójában mûködõ Hajléktalan Egészségügyi Centrum egyik szobájában Szegeden 2018. július 17-én, a centrum ünnepélyes átadása napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Hajléktalanoknak nyílt egészségügyi központ Szegeden

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 07. 17. 14:13

Új, harminc férőhelyes egészségügyi centrum nyílt hajléktalanoknak Szegeden, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményét kedden adták át. A városban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2009 óta működtetett 16 férőhelyes egészségügyi centrumot hajléktalanoknak.

A Tisza újszegedi oldalán a korábban a szegedi kistérség szociális intézményeként használt épületet 35 millió forintból korszerűsítve alakították ki az új, központot, amely most már harminc hajléktalannak biztosít ellátást.

Kass Ferenc főorvos elmondta, a centrumban 24 órás ügyeleti rendszerben tíz orvos, és több mint húsz ápoló dolgozik. A hajléktanok itt háziorvosi ellátást kaphatnak, gyógyszereik, kötszereik, orvosi segédeszközeik költségeit a szeretetszolgálat fedezi.

Ha hajléktalanok sürgősségi ellátásra szorulnak, az egyetemi klinikákon történő kezelésük után az egészségügyi központban lábadozhatnak. A szakemberek elvégzik a szükséges sebkötözést, varratszedést, bőrgyógyászati kezelést is. A szeretetszolgálat mozgó orvosi szolgálata emellett járja a hajléktalanok által használt területeket, szükség esetén helyben egészségügyi ellátást nyújtanak vagy eljuttatják a központba a betegeket.

Szeged, 2018. július 17.
Lakók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi régiójában mûködõ Hajléktalan Egészségügyi Centrum egyik szobájában Szegeden 2018. július 17-én, a centrum ünnepélyes átadása napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az avatáson úgy fogalmazott, a hajléktalanság kérdése minden esetben összetett, különálló emberi sorsokról van szó.

A kormány évente 9 milliárd forinttal támogatja a hajléktalanellátást, ebből mintegy egymilliárdot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat használ föl – közölte az államtitkár. Azt mondta: a hajléktalanokért végzett munkához hitre, céltudatosságra, bátorságra, nyitottságra, nagylelkűségre van szükség.

Fülöp Attila kitért arra, hogy a hajléktalanság problémájával minden nagyváros küzd. Az alaptörvény és a szabálysértési törvény módosítása a közterület-használatot próbálja rendezni és emellett biztosítani az emberi méltóságot valóban szolgáló, az egyedi eseteket is kezelő hajléktalanellátó rendszer fenntartását.

A politikus hangsúlyozta, ez sokkal jobb, mintha szemet hunynánk a probléma fölött.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.