Belföld

Francia vélemény Hollik István fociszakértéséről 

A bevándorlóország képviselője visszavágott a KDNP politikusának.

A Klubrádióban egy Magyarországon élő francia újságíró azt mondta, Franciaországban régóta téma, mennyire „fehér” a válogatott, de immár az a meghatározó vélemény, hogy a csapat a bevándorló hátterű játékosokkal gazdagodott.

Joel Le Pavous  felidézte, a bevándorlás kérdésével párhuzamosan ez már az ötvenes években is szóba jött, amikor a francia foci első aranygenerációja volt születőben Raymond Kopa vezérletével, de az egyik legsikeresebb francia válogatottja, Michel Platini is olasz bevándorló családból származik.

Az újságíró szerint korábban a francia labdarúgó-szövetségen belül is voltak olyan hangok, hogy a válogatottban túl sok az afrikai, arab származású játékos, „fehéríteni” kellene, de az 1998-as vb-győztes csapat vezéregyénisége az algériai származású  Zinédine Zidane volt, a válogatottsági rekorder pedig az afrikai felmenőkkel bíró Lilian Thuram.

Idén a vébét olyan csapattal nyerték meg, amelyben nagy számban vannak bevándorlók gyerekei, a válogatott kapcsán mégis kevesebben beszéltek a migrációról, mint 2014-ben, amikor a franciák „csak” a negyeddöntőig jutottak.  

A 2018-as vb-győzelem fontos a nemzet egysége szempontjából is, mert az elmúlt évek merényletei után felgyűlt feszültségek közepette a közbeszédben előkerült ugyan az egyenlőség és testvériség fogalma, de már nem hiányoznak a mindennapi társadalmi életből.

A vb-győzelem után ezeket az eszméket most akár egész nyáron ünnepelhetné Franciaország.

Joel Le Pavous szerint a francia csapat külföldi hátterű játékosainak többségéről elmondható, a labdarúgás segítségével jobban be tudtak illeszkedni a francia társadalomba. Az említett francia focisták jellemzően hátrányos helyzetből indultak. Erre utalt Emanuelle Macron elnök is, amikor figyelmeztette őket, soha ne felejtsék el, honnan jöttek.

Mbappé Párizs egyik szegény, bevándorlók lakta elővárosában nőtt fel, ahonnan a foci által tudott kiemelkedni. A vébé legjobb fiatal játékosának választott, félig kameruni, féli algériai származású Kylian Mbappé félmillió dollárját a beteg gyerekek javára ajánlotta fel.

A francia újságíró kitért Hollik Istvánra (KDNP) is, aki a vb-döntő előtt azt írta, a mérkőzésnek Európa jövője szempontjából is fontos üzenete lehet, mert egy bevándorlóország játszik egy keresztény állam csapatával.

Joel Le Pavous azt mondta: a francia válogatott tagjai közül csak ketten születtek mostani hazájuk területén kívül. Kevesebben, mint a horvát csapat esetében, de a lényeg nem ez.

A vitának nem arról kellene szólnia, ki honnan származik, hanem arról, hogyan játszott a vb-n. Erre a válasz az, hogy remekül, a francia játékosok megérdemelték a világbajnoki címet.

Franciország bevándorlóország, és Griezmannék pont így szeretik
A franciák házi gólkirálya tudtán kívül is válaszolt a Fidesznek.

Kiemelt fotó: Aurelien Meunier/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik