Nagyvilág

Franciország bevándorlóország, és Griezmannék pont így szeretik

A világbajnok francia válogatottból Samuel Umtiti Kamerunban született, Steve Mandanda Zairében látta meg a napvilágot, Paul Pogba szülei Guineából érkeztek Franciaországba, Kylian Mbappe apja kameruni, anyja algériai, és még folytathatnánk a sort, hiszen a 23-as vb-keret kétharmada bevándorló hátterű (bár csak ketten nem Franciaországban jöttek világra).

Ha valahol nincsenek importfocisták, az éppen Svájc
Ébresztő! A svájci keretben nincs olyan játékos, akit nem a helyi utánpótlás nevelt ki. Elemzés.

A franciák számára ebben nem sok újdonság van, hiszen ebből a szempontból már az 1998-as világbajnok csapat összetétele is meglehetősen változatos volt, példának okáért minden idők legnagyobb francia játékosa, Zinedine Zidane is algériai szülők gyermeke.

A magyar kormánypropaganda azonban a vb kezdete óta próbálta a saját politikai narratívájában értelmezni a torna történeseit, nem különösebben zavartatva magát az ellentmondástól, hogy míg szerinte a német válogatott azért vallott kudarcot, mert Angela Merkel a willkommennel  kilúgozta belőle a németséget, addig a franciák éppen a migránsaiknak köszönhetően lettek világbajnokok.

Nem volt ez másképp a döntő napján sem. „Egy bevándorlóország játszik egy nemzeti identitására büszke, keresztény országgal” – ismertette a világgal gondolatait Hollik István Fidesz-szóvivő a finálé előtt.  „Ne búsúlj Horvátország! A franciákat megvertétek volna” – írta a meccs után Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője.

Máshogy látja ezt Antonie Griezmann, a csapat házi gólkirálya, akinek ugyan szintén hiába keresnénk az őseit a Bastille ostromlói között, ám mivel a szülei európaiak (apja Németországból emigrált Franciaországba, anyja porugál származású), talán nemcsak a francia állam, de a Fidesz szigorú mércéje szerint is jogosan nevezheti magát franciának.

Ez az a Franciaország, amit szeretünk

– mondta a döntőben tizenegyesből betaláló támadó az AP hírügynökségnek. „Lehet, hogy a származásunk különböző, de valamennyien ugyanazért a címerért játszunk. Az országunkért, amelyért mindent megtettünk, amit csak tudtunk” – jelentette ki Griezmann.

„A csapat sokszínűsége hű képet ad erről a gyönyörű országról” – tette hozzá az angolai és kongói felmenőkkel rendelkező Blaise Matuidi.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik