Belföld

Lecsukhatják azt, aki politikust zaklat otthon

Czunyiné Dr. Bertalan Judit fideszes politikus törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Büntető Törvénykönyvhöz, a javaslat egyik pontja pedig a hivatalos személyek zaklatásának szankcionálására is kitér.

A javaslat a Btk. egyik jelenlegi bekezdését módosítaná arra, hogy aki a zaklatást

  • házastársa, volt házastársa, élettársa vagy volt élettársa sérelmére,
  • nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy sérelmére,
  • hatalmi vagy befolyási helyzetével visszaélve, illetve
  • hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben

követi el, azt megfélemlítés vagy a mindennapi életbe önkényes beavatkozás esetében kettő, félelemkeltés esetén három évi szabadságvesztéssel lehetne büntetni. A felsorolásból csak az utolsó pont újdonság.

Az indoklás szerint„hivatalos személyeket is megilleti az a jog, hogy hivatali tevékenységük ellátását követően, például otthonukban, szabadságuk alatt nyugodtan tudjanak pihenni, hivatalos eljárásuk miatt ne zaklassák őket”. A képviselő a hetedik alkotmánymódosításra hivatkozik indoklásában, amely megerősítette a magánélet védelmét.

Kiemelt kép: Tüntetők és rendőrök Orbán Viktor miniszterelnök házának közelében, a budapesti a Csipke utca és a Cinege út kereszteződésénél a lakossági devizahitel-szerződés semmisségének megállapítása iránt indított per ítélethirdetése után 2013. július 4-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik