Belföld

17 órát várt a Honvédkórház sürgősségijén egy olasz diák, diagnózist nem kapott

Honvedkorhaz(210x140).jpg (Array)
Honvedkorhaz(210x140).jpg (Array)

Az olasz diák az Erasmus+ program keretében van Budapesten, szakmai gyakorlatát végzi egy szállodában. Kálváriájának történetét az egyik tanára osztotta meg a hvg.hu-val.

A fiú egyik reggel jelezte, hogy egy növekvő piros folt van a lábán. A szálloda orvosa azt mondta neki, azonnal menjen kórházba, mert trombózísgyanús. Tanára a lapnak így mesélte a következő órákat:

Taxival bevittük a Honvédkórház sürgősségi osztályára, ahol egy óra várakozás után megvizsgálta egy orvos, majd közölte, ő nem tudja eldönteni, hogy ez trombózis-e. Azt mondta, üljünk le és várjunk, amíg jön egy szakorvos. Ez nagyjából délelőtt fél tizenegykor történt.

Délelőtt fél tízkor vitték be, fél tizenegykor kérték őket, üljenek le és várjanak. Este 9-kor is még a folyosón várakozotak.

Éjfélkor, 14 óra várakozás után ment oda a tanár a sürgősségi információs pulthoz, hogy inkább hazavinné diákját. A nővér azonban azt mondta neki, hogy inkább maradjanak, és azzal biztatta őket, hogy nemsokára rájuk kerül a sor, és hogy maga a főorvos fogja megnézni a fiút. Hajnali 1-kor, újabb óra várakozás után megint odament a pulthoz.

Legnagyobb meglepetésemre a nővér elkezdett hangosan gondolkozni, majd közölte, hogy a vérvizsgálatot akár most is megcsinálhatják. A srácot behívták és vért vettek tőle. Erre a háromperces műveletre 15 órát vártunk.

De a vérvizsgálat eredményére 2 órát kell várniuk.

Aztán végre behívták a diákot vizsgálatra, de nem az ígért főorvos vizsgálta meg. Közölte velük, nem trombózis, a vérvizsgálat ezt kizárta. Azt azonban nem tudták megállapítani, hogy mi okozza a diák lábában a gyulladást.

Antibiotikumot kapott, és hajnali 3-kor, 17 órányi várakozás után, de diagnózis nélkül elhagyták a kórházat.

A sürgősségi osztály egyik orvosa név nélkül azt a hvg-nek, hogy

nagyon sajnálják az esetet, de ennyi emberrel és ilyen körülmények között ez bármikor megtörténhet újra és újra.

Reagált a hvg-nek a Honvédkórház is az esetre, szó szerint idézzük:

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Centrumban a betegek ellátása nem érkezési sorrendben történik, hanem az állapotuk súlyosságának függvényében.

2018. július 10-én a délelőtti órákban a megkeresésében említett külföldi fiatalember egy korábbi sérüléssel, és napok óta fennálló panaszával jelentkezett a Honvédkórházban. A jelentkezését követően azonnal elvégzett állapotfelmérés eredménye nem indokolta a soron kívüli, sürgősségi ellátást. A férfi jelentkezésének időpontjában rajta kívül közel 100 beteg várakozott a Centrumban, akik közül 45 beteg – súlyos sérülésükből, kritikus állapotukból kifolyólag – haladéktalan orvosi ellátás, illetve közvetlen beavatkozást igényelt.

A férfin – a sérülésének és állapotának megfelelően – a szükséges vizsgálatokat a kórház orvosai elvégezték.

A várakozási idő hosszúságát az érintett személy sérülésénél súlyosabb esetek ellátása, adott esetben életmentő beavatkozások végrehajtása indokolta.

Sürgősségi: a szőnyeg alá söprés csak ront a helyzeten
Elég nagy gáz van – ezt Zacher Gábor mondta két évvel ezelőtt a sürgősségi ellátásról. Azóta csak romlott a helyzet. Megpróbáltunk utánajárni, miért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik