Belföld

Az Orbán-játék megoldása: vakáció és Trump, Putyin, Netanjahu

Gulyás Gergely véget vetett a találgatásnak, mit jelentenek főnöke facebook-üzenetei.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, Orbán Viktor ott lesz a világbajnoki döntőn Moszkvában. Gulyás Gergely elárulta azt is, a VAKÁCIÓ lesz a vége a folyamatosan bővülő fotómontázsnak, amely Orbán Viktor Facebook-oldalán jelenik meg. Eddig a német kancellár (Ó), a kínai kormányfő (I) és a török elnök (C) szerepel.

Jöhet még Trump, Putyin, Netanjahu

A további betűk alatt a fotókra Gulyás Gergely szerint felkerülhet  még az amerikai elnök, akivel a NATO-csúcson találkozhat Orbán Viktor.

Utána Moszkvában lesz a világbajnokság döntője, a miniszterelnök külön fog találkozni Pulyin elnök úrral. Jövő héten hivatalos látogatásra Izraelbe utazik.

A miniszter szerint Orbán Viktor vélhetően ezt követően megy el  nyaralni.

Pár nap múlva felszívódik Orbán Viktor
Előtte megtekinti a vb-elődöntőt, és igyekszik beilleszteni a döntőt is sűrű programjába.
.

Gulyás Gergely a műsorban arról is beszélt, nem tartja reálisnak 100 ezer ember elküldését a közszférából. 

Arra reagált ezzel, hogy korábban ezt javasolta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a versenyszféra munkaerőhiányának csökkentése miatt, a felvetéstől pedig Varga Mihály pénzügyminiszter sem zárkózott el.

Nem lesz fűnyíróelvszerű leépítés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint összességében kevesebb ember kell, de tud olyan területet, ahol többre.

Mindenki abban érdekelt, hogy erős, hatékony állam legyen, de ne egy felduzzasztott, túl sok közszolgával működő magyar állam. Ennek van egy optimális létszáma, amit fel kell mérni minden területen.

Nem kell fűnyíróelvszerű leépítéstől tartani – mondta és példának hozta az osztrák modellt, ahol három nyugdíjba vonuló közszolga helyére csak egy embert vesznek fel. Ha bizonyos területeken kell a  létszámot csökkenteni, azt humánusan teszik. Gulyás azt szeretné, ha a központi közigazgatásban ősszel, a területi közigazgatásban pedig még az idén meg tudnák határozni a létszámot.

CEU? Az oktatási hivatalnál pattog a labda

A miniszter reagált az új amerikai nagykövet kijelentésére, miszerint a magyar-amerikai kapcsolatok betonszilárdságúak lehetnek, ha a CEU-ügy megoldódik. Gulyás azt mondta, nem tudja megjósolni, marad-e a CEU, szerinte a felsőoktatási törvény világos feltételeket teremtett, ha azoknak megfelel az intézmény, akkor lehet megkötni az államközi megállapodást.

David B. Cornstein előzőleg azt nyilatkozta: a CEU teljesített mindent, amit a kormány kért, a magyar kormány lehet nagylelkű, és dolgozhat azon, hogy az egyetem Magyarországon maradjon. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott

A labda jelenleg az ezt vizsgáló oktatási hivatalnál pattog.

Amerikai nagykövet: nem a mi érdekünk a CEU, hanem Magyarországé
Cornstein nem akarja megmondani a kormánynak, mit csináljon, legfeljebb a baráti véleményét osztja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik