Belföld

70 börtönőrt támadtak meg az elmúlt egy évben rabok – még a fogkefét is kihegyezik

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 07. 12. 10:43

Egyre több támadás éri a magyar börtönőröket. Az elmúlt egy évben 70 börtönőrt támadtak vagy fenyegették meg életveszélyesen.

A Fővárosi Főügyészség felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és életveszélyt okozó testi sértés miatt nyújtott be vádiratot az ellen a bűnöző ellen, aki jó másfél évvel ezelőtt a zárkája előtt egy partvisnyéllel rátámadt az ételt osztó fogvatartottakra. Miután a rabtársai elvették tőle a partvisnyelet, elkezdte lerángatni a zárkában a falra szerelt mosdókagylót, hogy azzal támadjon rájuk újra. A felügyelő felszólította, hogy hagyja abba, de leszakította a 15 kilós mosdókagylót, és hozzávágta. Csak annak köszönhető, hogy nem találta fejbe, hogy az egyik elítélt a levegőben belekapott. A több mint egy tucat fegyelmit begyűjtő rabló pár nappal később egy üvegdarabbal próbálta elvágni ugyanennek az őrnek a nyakát. Az őrmesternek az utolsó pillanatban sikerült leszerelnie.

Nyíregyháza, 2013. július 23. 
Egy fogvatartott ruházatát vizsgálja át egy őr a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Nyíregyházán 2013. július 23-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új  bástyafalat és őrtornyot. Mivel az utóbbi két évben nőtt a fogvatartottak száma, a következő három évben bővítik az északkelet-magyarországi bv-intézeteket, és zöldmezős beruházás keretében új, ezerszemélyes börtönt is építenek.
MTI Fotó: Balázs Attila
Illusztráció (Fotó: Balázs Attila /MTI)

Ilyenkor a lélekjelenlét és a szakmai tapasztalat segíthet, ahogy történt tavaly áprilisban is, amikor csak a rutinos fegyőrök ébersége miatt sikerült elkerülni a tragédiát. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben két fogvatartott kibontotta a fali elektromos csatlakozót és áramot vezetett a zárka ajtajába azzal a céllal, hogy a felügyelőket áramütés érje. Az őrök azonban elővigyázatosságból lábbal rúgták be az ajtót és ez mentette meg az életüket, mivel a vastag talpú szolgálati bakancs nem engedte át az elektromosságot

– mondta lapunknak Makula György, a BVOP kommunikációs főosztályvezetője, hozzátéve, a rendkívüli események felszámolását a büntetés-végrehajtás speciálisan képzett egységei végzik, akiket más rendvédelmi szervek kommandósaihoz hasonlóan kifejezetten ezeknek a helyzeteknek a kezelésére képeznek ki. Az alezredes szerint a legnehezebb feladat ilyenkor mindig az, hogy a fogvatartott ellenállását úgy kell megtörni, hogy senki ne sérüljön meg. Ehhez pedig átlagon felüli fizikai kondíció és intézkedéstaktikai tudás szükséges.

A verbális agresszió a fogvatartottak részéről gyakori jelenség. A kollégáinkat fel kell készíteni arra, hogy ezeket megfelelő módon reagálják le, a kommunikációnak ilyenkor óriási szerepe van. Sokszor azonban nem érik be ennyivel a fogvatartottak és tettleg is megpróbálják inzultálni a börtön személyzetét. Az elmúlt években volt példa arra, hogy kihegyezett fogkefével vagy törött seprűnyéllel próbálták megszúrni a felügyelőt

– mondta Makula.

Az elmúlt egy évben 60-70 börtönőrt támadtak meg a rabok. A folyamatos kiképzéseknek köszönhetően a többségük könnyebb sérüléseket szenvedett, de voltak komolyabb sebesültek is. Talán azok a fegyőrök vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, akik egyáltalán nem lekenyerezhetők. Makula erre a felvetésre így felelt:

Előfordul, hogy megpróbálják megvesztegetni az őröket, tavaly tíz olyan eset történt, amikor az elítélt pénzt kínált a kollégának, azonban azt az őr visszautasította és az intézet feljelentette a fogvatartottat. Néhányszor a visszautasított ajánlat után pedig valóban jön a fenyegetés, amely nemcsak a büntetés-végrehajtási dolgozót, hanem a családtagjait is célba veszi.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.