Belföld
Tourists frustrated with the bad weather when arrive to the beach with the cloudy sky in the background

7 órát késett a tunéziai repülő, magukra maradtak a Kartago Tours utasai

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 07. 11. 13:39

Az utazási iroda szerint nincs ebben semmi rendkívüli, és nem tehettek semmit.
Korábban a témában:

Olvasónk barátnőjével júniusban volt Tunéziában egyhetes utazáson, all inclusive ellátással. A Kartago Toursnál foglaltak le az utat, két főre kis híján 260 ezer forintért. A nyaralás során több csalódás is érte őket, például nem biztosították a beígért gluténmentes étkezést, hasmenést kaptak a szállodában, az idegenvezetőt nem tudták elérni, és a befejezés sem sikerült túl fényesre.

Visszafelé ugyanis a gépük hét órás késéssel indult, hajnali öt helyett délben, és addig gyakorlatilag magukra hagyták őket. A reptér tranzit zónáját nem hagyhatták el, nagyjából étlen, szomjan voltak, és nem volt érdemi információjuk róla, miért késnek, mikor indulnak el biztosan.

Ha a repülő késik

Az előírások szerint több órás késés esetén a légitársaság köteles információval ellátni az utasokat, jogaikról is, két ingyenes telefonhívást, vagy email-, faxüzenet-küldést biztosítani, illetve a várakozás időtartamától függő gyakorisággal ellátást, azaz étkezést, innivalót, frissítőket adni. A gyakorlat az, hogy általában háromóránként biztosítanak étkezést. Amennyiben a fenti szolgáltatásokat mégsem biztosítja a légi fuvarozó, akkor számlát, nyugtát kell kérni a megvásárolt frissítőkről, esetleges transzferről, szállodai elhelyezésről, és kárigényként ezeket a számlákat kell benyújtani a légitársaság részére.

Az ellátás tehát egyértelműen a Tunisair feladata lett volna. Olvasónk azonban úgy gondolja, az utazási irodának figyelemmel kellett volna kísérnie, hogy megkapják-e a kötelező minimumot. És mivel nem kapták meg, valamiképpen segítséget kellett volna nyújtaniuk.

Az ember azért fizet az utazási irodának, hogy indulástól érkezésig gondoskodjon róla

– tette hozzá. Az idegenvezető azonban miután hajnalban a tranzitban bemondta, késik a gép, és lesz reggeli, elhagyta a helyszínt, tőle nem jött több infó. És a férfi telefonon is hiába hívta fel saját költségén az utazási irodai sürgősségi központját. Az utazási iroda az előírásokra hivatkozott, vagyis a légitársaság és a reptér kötelezettségeire.

2880467 06/15/2015 The Boeing 737 "Tahar Haddad" of Tunisair Airlines at Djerba Zarzis International Airport, Tunisia. Natalia Seliverstova/Sputnik
Képünk illusztráció Fotó: Natalia Seliverstova/Sputnik/AFP

Idegenvezetőnk a bejelentésen kívül nem tud mást tenni, nem tartózkodhat a tranzitzónában, nem tud az utasokkal lenni. Több információval sem mi, sem az idegenvezetőnk nem rendelkezett.

Azt is írta a Kartago Tours, hogy az idegenvezető közben kapcsolatban állt a repülőtérrel és a központi irodával. És szükség esetén segítséget is nyújtott volna. Erre például egy hosszabb járatkésés adott volna okot, akkor, ha szállást kellett volna biztosítani. Ilyenkor az idegenvezető segít a transzfer lebonyolításában és elkíséri az utasokat, ami megfelel az előírásoknak.

Olvasónk szerint a kötelező ellátás nem volt meg, csak néhány zsemlét osztottak ki, és könyörgésre pár palack vizet. A büfé drága volt (3 euró egy fél literes víz), de nem is volt felkészülve 120 ember kiszolgálására.

A Kartago Torus szerint azonban több utasuk is megerősítette:

a légitársaság biztosította az előírásoknak megfelelő ellátást.

Úgy vélik, nem hibáztak

Az étkezéssel kapcsolatban a Kartago lapunknak azt írta, hogy az utas kérését továbbították a szálloda és a légitársaság felé.

All inclusive szállodáknál az ellátás jellege miatt ritkán van arra lehetőség, hogy külön speciális étkezést biztosítsanak. Viszont az utas saját maga tud válogatni az ételek között, és meg tudja találni a számára megfelelőket, például tojás, felvágott, saláták, zöldségek, gyümölcsök, húsok stb.

– tették hozzá.

De ha ez így van, akkor miért nem szóltak róla? Ha szóltak volna, akkor az utas eldönthette volna, hogy ez így megfelel-e neki. Ha valójában nem volt külön gluténmentes ellátás, miért ígérték meg?

men in blue suits choosing food at a banquet
Képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock

Nem volt jegyzőkönyv, nincs kártérítés

A férfi hazaérkezés után panaszlevelet írt, 20 százalékos visszatérítést szeretne sérelemdíjként. Ám úgy tűnik, a Kartago a késésen túli panaszokért nem fizet. Azért nem, mert nem készült a helyszínen jegyzőkönyv. Ez ugyanis a szabályok szerint a kártérítés feltétele, részben az utazók érdekében is, az azonnali kivizsgálás és intézkedés végett.

Csakhogy olvasónknak éppen az volt az egyik problémája, hogy az idegenvezetőt csak érkezéskor látták, és nem adta meg az elérhetőségét. (Az utazási iroda szerint ez utóbbi nem fedi a valóságot.) És mivel nem tudták elérni az idegenvezetőt, így jegyzőkönyvet sem tudtak felvetetni, sem az utazás során, sem a reptéren történtekről.

Olvasónk pert fontolgat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.