Belföld

Több mint kétezer tanár hiányzik a tanévkezdéshez

Csak Budapesten ötszáznál is több pedagógust keresnek, több helyen bármilyen szakos tanárral beérnék, van olyan kistelepülés, ahonnan 14 pedagógus hiányzik. Drámai a helyzet.

A pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyet az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek – mondta Rétvári Bence még tavaly szeptemberben. Ezek után néztük át először a Közigazgatási Állásportál álláshirdetéseit, hogy kiderítsük, mennyire igazak az államtitkár által elmondottak.

Ekkor több mint 180 olyan települést találtunk, ahol tanítót vagy különböző szakos tanárt kerestek.

A tanév közepén, idén januárban újra átnéztük a közalkalmazottak számára közzétett álláshirdetéseket, ekkor több mint 300, pedagógusok számára meghirdetett lehetőséget találtunk.

Most arra voltunk kíváncsiak, a tanév végeztével mennyire okoz gondot a tanintézményekben, hogy a nyugdíjba készülő tanárok és tanítók üresen maradt helyét betöltsék. A Közigálláson jelenleg több mint 600 oldalnyi közalkalmazotti álláshirdetés található, így sejthető volt, hogy jóval megnőtt a pedagógusok számára kiírt hirdetések száma, azonban még így is megdöbbentő, hogy

július elején közel 2400 aktív álláshirdetést találtunk tanítók és tanárok számára. 

Mindezt térképen is mutatjuk:

Ez a rengeteg hirdetés összesen 523 település között oszlik meg, sokatmondó adat az is, hogy csak Budapesten 582 helyet kellene betölteni a szeptemberi tanévkezdésig.

Az álláshirdetések egy része a különböző Tankerületi Központok intézményeibe szól, egy részük pedig a Szakképzési Centrumok alá tartozó szakközépiskolákba és szakgimnáziumokba. Az alábbi diagramon látszik, hogy arányaiban utóbbi áll jobban, a szakképzésben 304 üres helyet találtunk.

Az álláshirdetések nagy részét az utóbbi néhány hétben töltötték fel, jól mutatja ezt az is, hogy kutatásunk során előfordult, hogy egy nap leforgása alatt több mint száz új, tanároknak szóló hirdetés került be a rendszerbe. Azonban a legrégebbi, jelenleg is aktív hirdetést még január 20-án töltötték fel, a szigethalom iskolába azóta sem találtak magyar-ének szakos tanárt.

Nehéz megmondani, milyen szakos tanárokra lenne a leginkább szükség, hiszen egészen extrém esetekkel is találkoztunk a hirdetések között:

  • több településen, köztük Budapesten, Kerepesen vagy Fábiánsebestyénen is van olyan intézmény, ahol „bármely szakos” tanárt keresnek,
  • több mint 460 olyan állást találtunk, amelyben a keresett tanár egyik szakját meg sem határozták, például Pápán, ahol keresnek „fizika-bármi”, „kémia-bármi”, „biológia-bármi” és „matek-bármi” szakos tanárt is, vagy Apajon, ahol „német-bármi”, „ének-bármi”, „rajz-bármi”, „informatika-bármi”, „fizika-bármi”, „földrajz-bármi”, és „matematika-bármi” szakos tanár is kellene,
  • Cereden „fizika vagy kémia v. földrajz v. technika és életvitel v. természetismeret és bármely szakos tanárt” keresnek,
  • Jászladányban 11 tanár és tanító hiányzik a tanévkezdéshez, Hernádvécsén 14 fő,

Az Oktatási Hivatal tavalyi adatai szerint a tanítók átlagéletkora 46,6 év, a tanároké 46,9 év.

Tavaly 951 tanító és 3019 tanár jogviszonya szűnt meg, 565 tanító és 840 tanár ment nyugdíjba, viszont csak 353 tanító és 482 tanár kezdte el a pedagógusi pályáját ugyanekkor. Ezért igazán nagy kérdés, kik fogják feltölteni ezt a több mint kétezer üres helyet szeptember elejéig.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik