Belföld
Debrecen, 2016. január 4.
Különbözõ címletû magyar pénzérmék. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Százmilliárdokkal több EU-s pénzt költhetünk a gyenge forint miatt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 07. 05. 10:50

Már ha tartósan marad a mostani magas euróárfolyam.
Korábban a témában:

Ha a forint tartósan 330-as szinten ragad az euróval szemben, mintegy 580 milliárd forinttal több uniós pályázati pénzt lehet szétosztani a 2014-2020-as ciklus terhére – számol a Portfolio.hu. Ez a pluszpénz az éves magyar GDP másfél százalékát jelenti.

Mindez az államháztartási egyenleget is javítja kissé, mert a plusz fejlesztések adó- és járulékbevételi vonzata több lenne, mint amennyivel a kötelező magyar állami társfinanszírozás emelkedne. Az elosztható EU-pénzek szemszögéből nézve tehát Magyarország jól járna a tartósan gyenge forinttal – értékel a portál.

A kalkulációnál abból indultak ki, hogy amikor az uniós ciklus magyar pénzügyi keretének és felhasználásának itthoni tervezése zajlott 2014-ben, az árfolyam végig 310 forint körül ingadozott. A 2014-2020-as uniós ciklusban hazánk 25 milliárd euró strukturális és beruházási alapbeli támogatásra jogosult, ezen felül további 8,9 milliárd euró közvetlen agrártámogatást, és bő egymilliárd eurónyi közlekedésfejlesztési támogatást kap. Az összesen mintegy 35 milliárd euró forrás 310-es árfolyamon 10 850 milliárd forintot, 330-as árfolyammal számolva viszont már 11 550 milliárd forintot jelent.

A magyar költségvetésnek összesen 4,6 milliárd euró társfinanszírozást kell az uniós támogatások mellé tenni. Ez a 310-es euróárfolyam mellett 1437 milliárd forintot, 330-as árfolyamnál 1530 milliárd forintot tesz ki.

Ám mivel a forintgyengülés az elmúlt hetekben zajlott le, a további számítások csak azokra az átutalási tételekre vonatkoznak, amelyek még nem érkeztek meg Brüsszelből, vagyis 25,5 milliárd eurót érint a forint árfolyamának alakulása. Ez a 330-as árfolyammal számolva nagyjából 580 milliárd forint többletet jelent, ami mintegy 100 milliárd forint adó- és járulékbevételi többletet eredményezhet a költségvetésben. Eközben a magyar társfinanszírozás összege mintegy 70 milliárd forinttal emelkedne. (Fotó: MTVA bizományosi / Oláh Tibor)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.