Belföld

Százmilliárdokkal több EU-s pénzt költhetünk a gyenge forint miatt

Már ha tartósan marad a mostani magas euróárfolyam.

Ha a forint tartósan 330-as szinten ragad az euróval szemben, mintegy 580 milliárd forinttal több uniós pályázati pénzt lehet szétosztani a 2014-2020-as ciklus terhére – számol a Portfolio.hu. Ez a pluszpénz az éves magyar GDP másfél százalékát jelenti.

Mindez az államháztartási egyenleget is javítja kissé, mert a plusz fejlesztések adó- és járulékbevételi vonzata több lenne, mint amennyivel a kötelező magyar állami társfinanszírozás emelkedne. Az elosztható EU-pénzek szemszögéből nézve tehát Magyarország jól járna a tartósan gyenge forinttal – értékel a portál.

A kalkulációnál abból indultak ki, hogy amikor az uniós ciklus magyar pénzügyi keretének és felhasználásának itthoni tervezése zajlott 2014-ben, az árfolyam végig 310 forint körül ingadozott. A 2014-2020-as uniós ciklusban hazánk 25 milliárd euró strukturális és beruházási alapbeli támogatásra jogosult, ezen felül további 8,9 milliárd euró közvetlen agrártámogatást, és bő egymilliárd eurónyi közlekedésfejlesztési támogatást kap. Az összesen mintegy 35 milliárd euró forrás 310-es árfolyamon 10 850 milliárd forintot, 330-as árfolyammal számolva viszont már 11 550 milliárd forintot jelent.

A magyar költségvetésnek összesen 4,6 milliárd euró társfinanszírozást kell az uniós támogatások mellé tenni. Ez a 310-es euróárfolyam mellett 1437 milliárd forintot, 330-as árfolyamnál 1530 milliárd forintot tesz ki.

Ám mivel a forintgyengülés az elmúlt hetekben zajlott le, a további számítások csak azokra az átutalási tételekre vonatkoznak, amelyek még nem érkeztek meg Brüsszelből, vagyis 25,5 milliárd eurót érint a forint árfolyamának alakulása. Ez a 330-as árfolyammal számolva nagyjából 580 milliárd forint többletet jelent, ami mintegy 100 milliárd forint adó- és járulékbevételi többletet eredményezhet a költségvetésben. Eközben a magyar társfinanszírozás összege mintegy 70 milliárd forinttal emelkedne. (Fotó: MTVA bizományosi / Oláh Tibor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik