Belföld
Budapest, 2017. október 10.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ismerteti az MNB 2016. évrõl szóló üzleti jelentését az Országgyûlés gazdasági bizottsága ülésén a Parlamentben 2017. október 10-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Matolcsy György nem szeretné, ha a gyenge forintról faggatnák

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 07. 02. 12:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a törvény szerint az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt számol be munkájáról, ezért Matolcsy György nem megy el a költségvetési bizottság szerdai ülésére, amelyen a bizottság elnöke kezdeményezte a jegybankelnök meghallgatását.

Az MNB közleménye szerint az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, Varju László (DK) a jegybanktörvény ismerete nélkül,

kizárólag politikai haszonszerzés céljából kezdeményezte a költségvetési bizottság összehívását,

miközben a jegybanktörvény egyértelműen kimondja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a jegybanktörvény értelmében az MNB elnöke rendszeresen beszámol az Országgyűlés plenáris ülésén, valamint minden esetben eleget tesz a gazdasági bizottság üléseire szóló meghívásnak.

Az elfogadásra váró jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a stabilitási törvény értelmében a Költségvetési Tanács elnöke jogosult beszámolni a költségvetési bizottság előtt – tették hozzá.

A bizottság szerdai ülésére szóló meghívóban a testület ülésének első napirendi pontjaként szerepel a jegybankelnök tájékoztatója a forint tartós gyengüléséről, ennek költségvetési politikára gyakorolt hatásáról és a Magyar Nemzeti Bank ezzel kapcsolatos terveiről.

A Demokratikus Koalíció múlt heti közleménye szerint a forint árfolyamának drasztikus emelkedése a 2019. évi költségvetés megalkotását is befolyásolja, jelentős bizonytalanságot visz a költségvetési tervezésbe, ami viszont az Országgyűlés hatásköre.

Varju László ezért tartja indokoltnak, hogy a bizottság első kézből tájékozódjék a monetáris folyamatokról, az MNB elnöke tájékoztassa a testületet az árfolyam várható alakulásáról, ennek a költségvetési politikára gyakorolt hatásáról és a Magyar Nemzeti Bank terveiről.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.