Belföld

Felér egy feljelentéssel, ahogy a Debreceni Egyetem védi az orvosszakértőit

A Debreceni Egyetemen mindenkinek tiszta a keze

– ezt állítja a felsőoktatási intézmény vezetése, amely megpróbálta gyorsan szőnyeg alá söpörni az orvosszakértői intézetben történt százmilliós visszaélés-sorozat ügyét, de közben gyakorlatilag beismerte, hogy éveken át megkárosították.

A 24.hu pénteken megjelent cikkében írt arról, hogy az egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének munkatársai saját vállalkozásaikkal számlázták le azokat a hatóságok számára végzett munkákat, amelyeket főmunkaidőben az egyetem alkalmazottjaként kellett volna megcsinálniuk.

A szakértői vizsgálatok elkészítése után a rendőrséggel és a bírósággal saját számlájukra utaltatták a pénzt, ezzel közalkalmazotti díjazásuk mellett ugyanazért a munkáért egy második fizetést is zsebre tettek. Az úgynevezett hatósági kirendeléses tevékenységek után a teljes összegnek az egyetem kasszájába kellett volna befolynia, ehelyett csak a laborok, vizsgálók, eszközök használatáért járó „költségátalányt” utalták át az intézménynek.

Az „egyetem vezetése” egy helyi portálon, a Civishír.hu-n megjelentetett írásban védte az orvosszakértőket, a 24.hu korábban elküldött kérdéseire azonban egyáltalán nem reagált.

A nyilatkozó megnevezése nélkül kiadott sajtónyilatkozat érdekessége, hogy nem vitatja a vállalkozói számlázás tényét, viszont a törvényi szabályozással és az Igazságügyi Minisztériumtól kikért állásfoglalással szembemenve azt állítja, hogy az teljesen rendben van.

A jogszabály engedélyezi, hogy az intézet alkalmazottai – a szakértői névjegyzékben szereplő orvosszakértők igazságügyi szakértői – tevékenységüket önálló tevékenységként, egyéni vállalkozóként, társaság vagy szolgáltató tagjaként vagy alkalmazottjaként végezzék

– olvasható.

Ez így is van, csak éppen nem a hatósági kirendelések esetében, és nem az intézetben töltött munkaidő alatt.

Az Igazságügyi Minisztérium a 24.hu kérdésére azt írta, hogy az egyetemi intézeti alkalmazásban álló szakértő a főszabály szerint a szakértői tevékenység végzéséért külön díjazásban nem részesülhet, sőt a munkaidőn túl végzett szakértői tevékenységért járó díjról is meg kell egyeznie az intézettel. A közalkalmazottakra vonatkozó törvény szerint pedig összeegyeztethetetlen a közalkalmazotti jogviszony alapján végzett munkakörrel egy azzal párhuzamos, ugyanarra a tevékenységre irányuló jogviszony.

Az egyetem ugyanakkor lényegében azt is elismerte, hogy ez történt. Pozitívumként közölték, hogy a számlázások ellenére a költségátalányt rendben megkapták. Ebből az következik, hogy a szakértők munkaidőben, az intézetben, az intézet eszközeit használva látták el a felkérésekre a feladatokat.

Egy név nélkül nyilatkozó orvosszakértő szerint a szakmában közismert volt, hogy Debrecenben nem a más intézetekben elfogadott rendszerben zajlottak a pénzügyi elszámolások.

Az országban összesen négy orvosi egyetem intézetének alkalmazottai végezhetnek igazságügyi orvosszakértői tevékenységet. A szakértő elmondta, tapasztalatai és információi szerint a többi egyetemen kizárólag az egyetemi intézet adhatja ki a hatósági felkérésre készített szakértői anyagot. Ezekben az intézetekben még a külsős szakértők sem kaphatnak közvetlenül díjazást a hatóságoktól, a pénzt kizárólag az intézet utalhatja a munka elvégzése után.

Kiemelt képünkön a Debreceni Egyetem főépülete. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik