Belföld

Rendhagyó címlappal szúrt oda az Alkotmánybíróságnak a Népszava

Szokatlan címlappal jelent meg a hétfői Népszava, a napilap első oldalán megjelent címek ugyanis egytől egyig az Alkotmánybíróság (AB) minapi döntését bírálják. Ugyanakkor az olvasók egy része talán nem érti az újság akcióját.

  • „Unalmas cím, de törvényes”
  • „Unalmas cím, ez talán megfelel az AB ízlésének”
  • „Unalmas cím, nincs benne semmi, amiből baj lehetne”

Ezek a címek szerepelnek az első oldalon, miután az Alkotmánybíróság egy négy éve húzódó sajtóper végére tett pontot szombati határozatával, amelynek hatására a hazai újságírás gyakorlata is megváltozhat.

A testület kimondta, hogy egy cikk címe az olvasók figyelmének felkeltésére és az írás tartalmának megragadására szolgáló kiemelés, amelynek a személyiségi jogok sérelmére nézve is fokozott hatása lehet, ezért szigorúbb személyiségvédelmi megítélés alá esik a cikk többi részéhez képest.

A cím ezért a cikk többi részétől függetlenül, önállóan vizsgálandó, és nem szerepelhet benne olyan lényeges, megtévesztő pontatlanság vagy valótlanság, amely a cikk egésze szempontjából fontos – állapította meg a testület.A Népszava felidézte, hogy az AB egy – azóta már megszűnt országos napilap – 2014-es cikkcíme miatt hozott határozatot: e szerint „Kényszerítés miatt nyomoznak” egy – konkrétan nevén nevezett – „püspök ellen”. A cikk a továbbiakban kitért arra is, hogy egy püspöki ülnök ellen is nyomozás folyik az ügyben. A sértettek a bírósághoz fordultak, mivel szerintük valótlanul állították, hogy bármilyen bűncselekmény miatt nyomozás indult volna ellenük – ugyanis nem gyanúsították meg őket, a nyomozás pedig ismeretlen tettes ellen folyt.

A megyéspüspök ügye a Kúriáig is eljutott, a testület azonban enyhébben ítélte meg a történteket: a címet megengedhetőnek tartották, szerintük ugyanis a tévedéseket és valótlanságokat a cikk egészének fényében kell megítélni.

Az AB mostani határozata miatt azonban meg kell ismételni a Kúrián lefolytatott eljárást. A döntésnek ráadásul precedens értéke is lehet, a hasonló esetekben eljáró bíróságok később az AB álláspontjára hivatkozva szabhatnak ki szigorúbb ítéletet a megtévesztő című újságcikkek miatt.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik