Belföld

Rendhagyó címlappal szúrt oda az Alkotmánybíróságnak a Népszava

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 07. 02. 08:50

Szokatlan címlappal jelent meg a hétfői Népszava, a napilap első oldalán megjelent címek ugyanis egytől egyig az Alkotmánybíróság (AB) minapi döntését bírálják. Ugyanakkor az olvasók egy része talán nem érti az újság akcióját.

  • „Unalmas cím, de törvényes”
  • „Unalmas cím, ez talán megfelel az AB ízlésének”
  • „Unalmas cím, nincs benne semmi, amiből baj lehetne”

Ezek a címek szerepelnek az első oldalon, miután az Alkotmánybíróság egy négy éve húzódó sajtóper végére tett pontot szombati határozatával, amelynek hatására a hazai újságírás gyakorlata is megváltozhat.

A testület kimondta, hogy egy cikk címe az olvasók figyelmének felkeltésére és az írás tartalmának megragadására szolgáló kiemelés, amelynek a személyiségi jogok sérelmére nézve is fokozott hatása lehet, ezért szigorúbb személyiségvédelmi megítélés alá esik a cikk többi részéhez képest.

A cím ezért a cikk többi részétől függetlenül, önállóan vizsgálandó, és nem szerepelhet benne olyan lényeges, megtévesztő pontatlanság vagy valótlanság, amely a cikk egésze szempontjából fontos – állapította meg a testület.A Népszava felidézte, hogy az AB egy – azóta már megszűnt országos napilap – 2014-es cikkcíme miatt hozott határozatot: e szerint „Kényszerítés miatt nyomoznak” egy – konkrétan nevén nevezett – „püspök ellen”. A cikk a továbbiakban kitért arra is, hogy egy püspöki ülnök ellen is nyomozás folyik az ügyben. A sértettek a bírósághoz fordultak, mivel szerintük valótlanul állították, hogy bármilyen bűncselekmény miatt nyomozás indult volna ellenük – ugyanis nem gyanúsították meg őket, a nyomozás pedig ismeretlen tettes ellen folyt.

A megyéspüspök ügye a Kúriáig is eljutott, a testület azonban enyhébben ítélte meg a történteket: a címet megengedhetőnek tartották, szerintük ugyanis a tévedéseket és valótlanságokat a cikk egészének fényében kell megítélni.

Az AB mostani határozata miatt azonban meg kell ismételni a Kúrián lefolytatott eljárást. A döntésnek ráadásul precedens értéke is lehet, a hasonló esetekben eljáró bíróságok később az AB álláspontjára hivatkozva szabhatnak ki szigorúbb ítéletet a megtévesztő című újságcikkek miatt.

Kiemelt kép: 24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.