Lázártalanítottak az Új Nemzedék Központban, Nobilis helyére a Fidelitas egyik vezére került

Újabb bástyát veszített el Lázár János. Nobilis Márton néhány éve még tízmilliárdok felett diszponált, mára családjával szinte minden nagyobb projektből kiszorultak.
Kapcsolódó cikkek

Már nem Nobilis Márton, a milliárdos vállalkozó Nobilis Kristóf fia a közpénzmilliárdokkal kitömött Új Nemzedék Központ vezetője — értesült a 24.hu. Helyére a Fidelitasból igazoltak ügyvezetőt: dr. Vincze Gézát, aki a Fidesz ifjúsági szervezetének egyik alelnöke, és trafikbotrányban is emlegetett jelenlegi elnök, Böröcz László jobbkeze. Vincze megbízása május 18-ától határozatlan időre szól.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke a kormánypárt ifjúsági társszervezetének XIV. tisztújító kongresszusán a székesfehérvári Vörösmarty Színházban 2017. májusában
Fotó: Kovács Attila / MTI

Nobilist Lázár János egykori kancelláriaminiszter embereként tartották számon forrásaink szerint. Pethő András újságírót – aki az Origótól Lázár hotelszámláinak megírása nyomán kitört botrány után távozott – idézte a Magyar Narancs, miszerint éppen Nobilis Márton volt az, aki a portállal szerződéses viszonyban álló Prestige Media nevében rendszeresen fogalmazott meg politikai jellegű kéréseket közvetlenül a portál igazgatójának, illetve főszerkesztőjének. Nobilis tanácsadóként dolgozott a Várhegyi Attila volt fideszes államtitkár és felesége, Várhegyiné Fekete Marianna Prestige-nél.

Nobilis szerencsecsillaga Lázáréval párhuzamosan emelkedett: miután az állami reklámpénzek elosztásával foglalkozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) a Miniszterelnökséghez került, Lázár 2014 októberében Nobilist nevezte ki elnöknek. Majd, miután az NKH felügyelete átkerült a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetirodához nagyhirtelen távozott is posztjáról. Nem ment messzire: az MTVA 100 százalékos tulajdonában lévő Új Média és Teletext Kft. ügyvezetője lett. Itt 2016 októberéig maradt, majd az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgató-helyettese lett.

Orbán Viktor miniszterelnök Várhegyi Attilával, az MTVA akkori kommunikációs tanácsadójával és Havasi Bertalan helyettes államtitkárral beszélget, mielõtt a miniszterelnök interjút ad élõ adásban a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában, a Magyar Rádió stúdiójában 2013. februárjában
Fotó: Kallos Bea / MTI
Élet a közmédia után: milliárdok tartoznak Nobilis Kristóf fia alá
Több mint 17 milliárd forint állami pénz elosztására van ráhatása Nobilis Mártonnak, a milliárdos Nobilis Kristóf fiának.

Nobilis Márton édesapja a milliárdos vállalkozó Nobilis Kristóf, aki a hvg.hu cikke szerint tavaly kiszállt a Schmidt Máriával közös ingatlancégéből, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ből. A lap információi szerint az alapító azért vált meg áron alul a részesedésétől, mert az 56-os kormánybiztos családi cége másokkal összejátszva tavaly már kiszorította a részvényesek jelentős részét, de még csak vizsgálat sem indult a szabálytalan tranzakció miatt. A BIF Nyrt.-t elsőként Spéder Zoltán hagyta ott, az ellene zajló lejáratóhadjárat kellős közepén. Nobilis Kristóf a lapnak úgy fogalmazott: széllel szemben nem lehet pisilni, ezért döntött a papírok értékesítése mellett. Ezzel lett teljes Schmidt Mária és fia, Ungár Péter hatalomátvétele a BIF Nyrt.-ben.

Spéder Zoltán,
Fotó: Kovács Attila / MTI

Nem ez az egyetlen terület, ahol rosszul alakultak a dolgok a Nobilis család számára: a Lánchíd Palota ügyében az Eximbank új vezetése tett feljelentést, az egyik gyanúsított Nobilis Kristóf volt. Az Exim szerint az előző vezetés a jó erkölcsbe ütköző bérleti szerződést kötött Nobilis érdekeltségével. Tavaly júniusban a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

Újra kell tárgyalni a Lánchíd Palota szerződéseit a bíróságon
A patinás épületet Nobilis Kristófhoz kötödő cég vette meg 10 millió euróért.

Kérdéseinket elküldtük az Új Nemzedék Központnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, válaszaikkal bővítjük cikkünet. 

Kiemelt kép: Nagy Lajos / MTI