Belföld

Egyre több embernek jelent nagy terhet a lakhatás

Rétvári Bence ennek az ellenkezőjéről beszélt, de a friss statisztikák cáfolják.

Az mfor.hu cikke szerint cáfolják a legfrissebb Eurostat-adatok Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát, aki a közel egy évvel korábbi adatok alapján két hete arról beszélt, hogy egyre kisebb terhet jelentenek a magyar háztartásoknak a lakhatással összefüggő kiadások. Az MTI akkori tudósításában az állt:

2012 óta 15-ről 9 százalék alá csökkent azon magyar háztartások aránya, ahol a lakhatás költségei a teljes bevétel több mint 40 százalékát teszik ki.

A pozitív változást elsősorban a rezsicsökkentésnek, az adócsökkentéseknek és a béremeléseknek tudja be az államtitkár.

Tény, hogy a 2016-os adatok szerint 8,8 százalék volt azon háztartások aránya, ahol a jövedelem több mint 40 százalékát elvitték a lakhatási kiadások, és az is elképzelhető, hogy amikor Rétvári erre hivatkozott, még ez volt a legfrissebb adat. Azóta azonban előrukkolt az Eurostat a 2017-es adatokkal is, és ebből már az derül ki, hogy az előző évhez képest nem kevesebb, hanem több háztartásnak jelentenek terhet a lakhatási kiadások:

8,8 százalékról 10,7 százalékra ugrott az arány.

Vagyis 1,9 százalékos a növekedés, ennél nagyobb mértékű emelkedés pedig csak a válság kitörését követően, 2010-ben volt. Akkor 8,9-ről 11,3 százalékra emelkedett az érintett háztartások aránya.

A részletes adatokból az is kiderül, hogy a szegényebb, átlag alatti jövedelemmel rendelkező háztartások kerültek a korábbinál még rosszabb helyzetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik