Belföld

Titokban durva megszorítás jöhet az iskolákban

A PDSZ szerint jogszabálysértő útmutatót adott ki a Klebelsberg Központ.

Az InfoRádiónak Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta, megszorító, több ponton jogellenes útmutatót adott ki a Klebelsberg Központ a tantárgyfelosztásról, a tanárok óra-, illetve az osztályok létszámának kialakításáról.

Nyár elején készül a tantárgyfelosztás. Az határozza meg, hogy szeptembertől hány órában, hány tanár tanít egy-egy iskolában.

Szűcs Tamás szerint a Klebelsberg Központ tankerületek között köröztetett prezentációja jogszabályokat akar felülírni, tartalma nincs összhangban a jelenlegi szabályozással.

Néhol jogszabályellenes, olykor pedig hiányosan határozza meg, hogy hogyan kell a tantárgyfelosztást elkészíteni.

Az útmutató egyértelműen

egy megszorító javaslat

– jegyezte meg Szűcs Tamás, aki szerint ez összefügg azzal, hogy az oktatási költségvetés idén csak 15 milliárd forinttal nőtt.

Bár az intézményvezetők nem kötelesek végrehajtani jogszabályba ütköző előírásokat, de a rendszer már olyan tekintélyelvű, hogy a szakszervezeti vezető nem tartja valószínűnek, hogy a sarkukra állnának. 

Jogában áll, de nem biztos, hogy a következő ciklusban is számítanak rá ilyen szerepekben.

Az utasítást egyébként csak az igazgatók kapták meg, sem a tanároknak, sem a szakszervezeteknek nem küldte el a Klebelsberg Központ – tette hozzá az elnök.

A PDSZ lapunknak jelezte, hogy a tantárgyfelosztást elsősorban a 326/2013-as kormányrendelet 35. § (2) bekezdése határozza meg, amelynek a tankerületekben köröztetett útmutató több helyen ellentmond.

A PDSZ kifogásolja, hogy a Klebelsberg Központ: 

  1. 22 óra helyett jellemzően 24-25 kötelező órával számol.
  2. Átlaglétszám helyett maximális osztálylétszámokkal számol.
  3. Csökkentené a pedagógusok számát, ha az osztálylétszám a maximális alatti. (- 1 fő, – 2 órát vesz el az iskolától.) Ennek semmiféle jogszabályi alapja nincs!
  4. Nincs jogszabályi alapja annak sem, hogy a pedagógusok minimális óraszámát 20 órában határozza meg. A 20 órás minimum jogszerűen betarthatatlan, ha valaki osztályfőnök, munkaközösség-vezető, diákönkormányzatot segítő tanár.
  5. Az anyagban nincs szó a valódi munkaidő-kedvezményekről, márpedig ezek kiadása esetén kevesebb lehet a pedagógus által ellátandó tanítási órák száma heti 20-nál. (A munkaidő-kedvezményeket a munkahelyi átlagos óraszámot alapul véve kell kiadni, ellenkező esetben felmerül a hátrányos megkülönböztetés.)
  6. A Klebelsberg Központ által kiküldött prezentációban megjelenő képlet elemzésébe, melynek alapján kellene az óraszámok és álláshelyeket kiszámítani azért nem érdemes belevágni, mert a fentiek alapján jogszabályokba ütközik, és nem számol minden kötelező elemmel.

A PDSZ szerint az útmutató megszorító javaslat, több ponton jogsértő, diszkriminatív, tovább rontaná az oktatás minőségét.

Az állami fenntartású iskolákat még hátrányosabb helyzetbe hozná, a lecsökkentett álláshelyekkel veszélyeztetné a szakok ellátását és jogsértő foglalkoztatásra sarkallná az intézményvezetőket.

A PDSZ felszólítja a Klebelsberg Központot a tantárgyfelosztások készítésével kapcsolatban a jogkövető magatartásra, a kormányt pedig arra, hogy az ágazat alulfinanszírozásával ne kényszerítse ilyen helyzetbe az oktatás szereplőit, az elfogadni tervezett költségvetésben sürgősen tervezzenek több pénzt az oktatásra!

A PDSZ kéri az intézményvezetőket, ne kövessenek el jogsértést azzal, hogy a tantárgyfelosztást az útmutató alapján készítik el!

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik