Belföld
schoolboy crying in the hallway of the school, negative emotion

Titokban durva megszorítás jöhet az iskolákban

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 06. 27. 13:59

A PDSZ szerint jogszabálysértő útmutatót adott ki a Klebelsberg Központ.

Az InfoRádiónak Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta, megszorító, több ponton jogellenes útmutatót adott ki a Klebelsberg Központ a tantárgyfelosztásról, a tanárok óra-, illetve az osztályok létszámának kialakításáról.

Nyár elején készül a tantárgyfelosztás. Az határozza meg, hogy szeptembertől hány órában, hány tanár tanít egy-egy iskolában.

Szűcs Tamás szerint a Klebelsberg Központ tankerületek között köröztetett prezentációja jogszabályokat akar felülírni, tartalma nincs összhangban a jelenlegi szabályozással.

Néhol jogszabályellenes, olykor pedig hiányosan határozza meg, hogy hogyan kell a tantárgyfelosztást elkészíteni.

Az útmutató egyértelműen

egy megszorító javaslat

– jegyezte meg Szűcs Tamás, aki szerint ez összefügg azzal, hogy az oktatási költségvetés idén csak 15 milliárd forinttal nőtt.

Bár az intézményvezetők nem kötelesek végrehajtani jogszabályba ütköző előírásokat, de a rendszer már olyan tekintélyelvű, hogy a szakszervezeti vezető nem tartja valószínűnek, hogy a sarkukra állnának. 

Jogában áll, de nem biztos, hogy a következő ciklusban is számítanak rá ilyen szerepekben.

Az utasítást egyébként csak az igazgatók kapták meg, sem a tanároknak, sem a szakszervezeteknek nem küldte el a Klebelsberg Központ – tette hozzá az elnök.

A PDSZ lapunknak jelezte, hogy a tantárgyfelosztást elsősorban a 326/2013-as kormányrendelet 35. § (2) bekezdése határozza meg, amelynek a tankerületekben köröztetett útmutató több helyen ellentmond.

A PDSZ kifogásolja, hogy a Klebelsberg Központ: 

  1. 22 óra helyett jellemzően 24-25 kötelező órával számol.
  2. Átlaglétszám helyett maximális osztálylétszámokkal számol.
  3. Csökkentené a pedagógusok számát, ha az osztálylétszám a maximális alatti. (- 1 fő, – 2 órát vesz el az iskolától.) Ennek semmiféle jogszabályi alapja nincs!
  4. Nincs jogszabályi alapja annak sem, hogy a pedagógusok minimális óraszámát 20 órában határozza meg. A 20 órás minimum jogszerűen betarthatatlan, ha valaki osztályfőnök, munkaközösség-vezető, diákönkormányzatot segítő tanár.
  5. Az anyagban nincs szó a valódi munkaidő-kedvezményekről, márpedig ezek kiadása esetén kevesebb lehet a pedagógus által ellátandó tanítási órák száma heti 20-nál. (A munkaidő-kedvezményeket a munkahelyi átlagos óraszámot alapul véve kell kiadni, ellenkező esetben felmerül a hátrányos megkülönböztetés.)
  6. A Klebelsberg Központ által kiküldött prezentációban megjelenő képlet elemzésébe, melynek alapján kellene az óraszámok és álláshelyeket kiszámítani azért nem érdemes belevágni, mert a fentiek alapján jogszabályokba ütközik, és nem számol minden kötelező elemmel.

A PDSZ szerint az útmutató megszorító javaslat, több ponton jogsértő, diszkriminatív, tovább rontaná az oktatás minőségét.

Az állami fenntartású iskolákat még hátrányosabb helyzetbe hozná, a lecsökkentett álláshelyekkel veszélyeztetné a szakok ellátását és jogsértő foglalkoztatásra sarkallná az intézményvezetőket.

A PDSZ felszólítja a Klebelsberg Központot a tantárgyfelosztások készítésével kapcsolatban a jogkövető magatartásra, a kormányt pedig arra, hogy az ágazat alulfinanszírozásával ne kényszerítse ilyen helyzetbe az oktatás szereplőit, az elfogadni tervezett költségvetésben sürgősen tervezzenek több pénzt az oktatásra!

A PDSZ kéri az intézményvezetőket, ne kövessenek el jogsértést azzal, hogy a tantárgyfelosztást az útmutató alapján készítik el!

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.