Belföld

Idősek otthonát üzemeltetett, emberrabló lett

Jogerősen hat és fél évre ítélték a szolnoki vállalkozót.

A férfi társaival 2012-ben elrabolta üzleti partnerét. A Szegedi Ítélőtábla szerdán a vádlottat fegyveresen, társtettesként elkövetett emberrablásban mondta ki bűnösnek. A férfi ’90-es évek végén Jász-Nagykun-Szolnok megyében megvett két ingatlant, amelyekben idősek otthonát üzemeltetett. 2000 körül megismerkedett a sértettel, aki befektetőként csatlakozott hozzá.

Közösen fejlesztették és üzemeltették az intézményeket, de 2011-ben a gazdasági társaságok ellen csődlejárás indult, emiatt a két férfi között elszámolási vita indult. A vádlott szerint társa 80 millió forinttal tartozott neki, amit a sértett nem ismert el. Kapcsolatuk megromlott. A vádlott többször megfenyegette partnerét, elhatározta, megszerzi a követelt összeget.

A vádlott 2012. január 2-án Szolnokra hívta a sértettet. A találkozón megjelent négy, a vádlott által beszervezett – az eljárás során ismeretlenül maradt – erős testalkatú férfi. Fenyegetően körbeállták a sértettet, a pénzt követelték tőle, egyikük többször meg is ütötte. Először azt próbálták elérni, hogy utalja át a vádlottnak a 80 milliót.

Miután meggyőződtek róla, hogy számláján nincs ennyi pénz, tartozáselismerő nyilatkozatot írattak alá vele. A vádlott ennek dacára egy valódinak látszó riasztó pisztollyal azzal fenyegette, hogy lelövi. A sértett félelmében felajánlotta, hogy egy solti ismerősétől kölcsönt kérve még aznap átutal 10 millió forintot. A fegyvert végig magánál tartó vádlottal elhajtottak az ismerőshöz,

A sértett egyedül ment be, telefonon segítséget tudott kérni, majd a vádlottal – aki azt hitte, az átutalás megtörtént – visszatértek Szolnokra, ahol már rendőrök várták őket. Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletét. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik