Belföld

Győri Péter: potyogtak a csontvázak

A független polgármesterjelölt tudni akarta, mire vállalkozott a VIII. kerületben.

A július 8-ai időközi választáson induló Győri Péter közösségi oldalán osztotta meg, milyen furcsaságokra bukkant – szakértő kollégáival – Józsefváros költségvetésében. A független polgármesterjelölt azt gondolta, nem árt tudni, mire is vállalkozott.

 S bizony, egymás után potyogtak ki a csontvázak.

Nála a számok alapján nem igazán igazolható Kocsis Máté előterjesztése, amely alapján a kerület fideszes vezetése megválna az önkormányzati bérlakásoktól. A 2017-es adatokat elemezve több dolgot is furcsáll, végül arra jut, hogy az ingatlangazdálkodási kasszából bőven futná a maradék közösségi lakás- és épületvagyon fenntartására, karbantartására és fokozatos felújítására.

A kerület jelenlegi vezetése másra fordítja az önkormányzati vagyonból származó bevételeket, s ezzel feléli közös vagyonunkat.

Győri szóvá teszi azt is, hogy nem lehet pontosan tudni, mennyit költ az önkormányzat lakások, bérházak működtetésére. Az e feladatokkal is megbízott önkormányzati cég 2017. évi zárszámadása, mérlege, üzleti terve ugyanis még nincs a honlapján, így a közpénzek felhasználása ellenőrizhetetlen.

A tavalyi költségvetési beszámoló (zárszámadás) számai alapján a polgármesterjelölt arra jutott, hogy az önkormányzat még a saját tervébe beállított támogatási kiadásoknak is csak töredékét juttatta el a rászorulóknak.

„Segély helyett munkát!”

Idézi a propagandát Győri Péter, aki ugyanakkor azt találta, hogy a kerület egész évben 5 millió forintot fordított közfoglalkoztatásra, 90 milliót szociális támogatásra. Közben a Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány 60 millió forintot kapott, „bűnmegelőzés a környezettervezés segítségével” célra mintegy 170 millió forintot költöttek.

Mintha a jelenlegi vezetés nem is hallott volna arról, hogy a közbiztonság megerősítésének egyik leghatékonyabb módja, ha csökkentjük a mélyszegénységet.

A független jelölt végül megemlíti a társasház-támogatásra szánt pénzek furcsa időzítését, amely szerinte akár önkritikus vallomásnak is beillik.

Civil jelölt Józsefvárosban: Ez nem egy reménytelen helyzet
Ellenzéki konszenzus áll Győri Péter személye mögött. Videó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik