Belföld

Le akarta fizetni az állatorvost

liba(960x640)(1).jpg (liba, )
liba(960x640)(1).jpg (liba, )

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség vesztegetés bűntette miatt vádat emelt egy 50 éves kecskeméti férfivel szemben, aki 2012 augusztusában egy Bács-Kiskun megyei cég képviselőjeként kenőpénzt akart fizetni egy kiskunfélegyházi állatorvosnak azért, hogy kiállítson egy olyan igazolást, amivel elszállíthatja a cég egyik üzleti partnerétől a bérnevelésben lévő libákat.

A férfi apja által vezetett cég több mint 10.000 libát helyezett ki bértartásra, egy libaneveléssel foglalkozó kiskunfélegyházi házaspárnak, melyről szerződést is kötöttek. A kihelyező céget édesapja megbízásából a vádlott is képviselte. A bérnevelők szolgáltató állatorvosa egy kiskunfélegyházi állatorvos volt, aki a baromfik egészségügyi ellátását magán állatorvosként, mint egyéni vállalkozó végezte.

A bértartás alatt a libaállományban betegségek ütötték fel a fejüket, ami miatt vita alakult ki a libákat kihelyező cég, és a bérnevelést végző házaspár között. A vita odáig fajult, hogy 2012. augusztus végén a cég levelet írt a házaspárnak, hogy a libákat el kívánják tőlük szállítani. A bérnevelők erre jelezték, hogy az állatok egészségi állapota miatt ehhez nem járulnak hozzá. Az állatok elszállításához, a telepet ellátó állatorvos által kiállított igazolásra lett volna szükség.

A tervezett elszállítás előtt egy nappal, az állatorvos találkozott a kihelyező cég részéről a vádlottal, és közölte vele, hogy a libák elszállításához szükséges igazolást nem állíthatja ki, mert egyes minták vizsgálati eredményei még nem érkeztek meg. Ekkor a vádlott közölte az állatorvossal, hogy ha kiállítja a szállításhoz szükséges iratokat, akkor a többszörösét fizetné annak, mint amit a házaspártól kap. Az állatorvos az ajánlat ellenére igazolást nem adott. A vádlott e tettével az állatorvosnak, mint önálló intézkedésre jogosult egyéni vállalkozónak a kötelessége megszegéséért jogtalan előnyt ígért.

A férfi szabadlábon várja a tárgyalást, őt a járási ügyészség gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult tagjának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntettével vádolja. Bűnössége kérdésében a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik