Belföld

Ókori és középkori kincseket bányászott elő a fémkeresővel – amit talált eladta

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség régészeti leletekre elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat egy kaposvári férfival szemben, aki két és fél évig járta fémdetektorral a somogyi kistelepülések szántóföldjeit, ahol több száz régi pénzérmét és egyéb használati tárgyakat is talált.

A vádlott az ajándékba kapott fémkeresővel engedély nélkül kutatott régészeti leletek után több kistelepülés, például Hetes, Orci, Somodor, Zimány és Magyaratád melletti szántóföldeken. Kutatásai rendszerint sikerrel jártak, ugyanis több száz, régészeti leletnek minősülő tárgyat talált.

Pénzérméket, köztük az ókorból I. és II. Constantinus, Commodus császárok korából, a sisciai verdéből származó érméket, az Árpádházi uralkodók korából II. András dénárt, vagy a későbbi, középkorból származó Hunyadi Mátyás, II. Lajos, illetve II. Mátyás nevével fémjelzett dénárokat is. A szántóföldek felszínén őskorból származó magkövekre és pattintékokra is rálelt, valamint különféle ékszerekre, állatfigurákra.

A régészeti leletek a Magyar Állam tulajdonát képezik, a vádlott azonban a megtalált tárgyakat hazavitte, és rendszeresen egy internetes eladási portálon árulta. Ez lett a veszte, mivel az örökségvédelmi hatóság munkatársai a hirdetések alapján tettek feljelentést, így indulhatott meg a nyomozás.

Az ügyészség a büntetlen előéletű 37 éves vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, és az eladott régészeti leletekből származó pénzösszegre vagyonelkobzást indítványozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik