Belföld
Budapest, 2012. január 28.
Eladó ingatlan a XIII. kerületben. Már küldik az értesítést a bedõlt lakáshiteleseknek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelõ.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Hol mennyit lehet alkudni az eladó ingatlan árából?

24.hu
24.hu

2018. 06. 19. 10:21

Mivel a hirdetési árak mára rendkívüli mértékben elszakadtak a valós értékesítési áraktól, így azt gondolnánk, hogy egyre nagyobb a tere az alkunak. Ezt azonban nem lehet általános érvénnyel kijelenteni. A helyzet ingatlantípusonként, területenként és a túlárazottság mértékétől függően változik – ezekre hoz példákat a Balla Ingatlan, segítve a tájékozódást.

A vevők akár 20 százalékot is bemondanak

A XIII. kerületben a használt lakások piacán nem jellemzők most a nagy alkuk – mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Igaz, hogy a vevők egyre inkább és egyre többet próbálnak alkudni – jelezve akár 20 százalékos árcsökkentési igényt is az eladó felé -, ez azonban a szakértő szerint nem működik.

Jelenleg az alku mértéke legfeljebb az 5 százalékot éri el a kerületben, de sokszor csak néhány százezer forintot lehet lefaragni a hirdetési árból.

  • Ugyanez a helyzet a IV. kerületi panelek esetében is, hiszen, mint Balla Frigyesnek, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi szakmai vezetőjének szavaiból kiderült, a paneleknél csupán 100-200 ezer forintos, jelképes összeget lehet alkudni legfeljebb.
  • Ugyanakkor a használt téglaépítésű lakásoknál és a családi házaknál az engedmény mértéke eléri a 3-5 százalékot is.
  • A többi kerület és agglomerációs település esetében is nagyon hasonló a helyzet, tehát 5 százalék alatt marad az alku a lakásoknál, de a keresettebb méreteknél és típusoknál szinte hirdetési áron kelnek el az ingatlanok.
  • A Balatonon is ugyanezekkel a számokkal találkozunk. A 20 millió forint alatti kategóriába tartozó siófoki paneleket 1-2 hét alatt eladják, de az sem ritka, hogy mindössze 1-2 napot kell várnia a tulajdonosnak. Így aztán a vevők alkuról nem is nagyon álmodhatnak: sokszor hirdetési áron mennek el a használt ingatlanok.

Persze függ attól is, hogy mi az eladó motivációja: ha gyorsan meg akar szabadulni az ingatlanától, vagy elege van abból, hogy régóta nézik az érdeklődők a lakását, akkor hajlandó lehet nagyobb engedményt is adni.

Nagyobb alku a családi házaknál

A családi házak árai sokkal kevésbé összehasonlíthatók, mint a társasházaké. Az egyedi árazások, a magasabb limit és a lassabb forgási sebesség miatt a családi házaknál, ikerházaknál nagyobb mértékű árengedményekkel lehet találkozni. Ugyanakkor a 10 százalékot – melyet sokan feltételeznek – nem éri el az alku átlagos mértéke. És ez nem csak Érdre igaz.

Dél-Pesten például 0-5 százalék között alakul az alku átlagban, azonban ritkán előfordul, hogy a 10 százalékig emelkedik. Utóbbi akkor lehetséges, ha az ingatlan erősen túl van árazva, és elég régóta árulja a tulajdonosa ahhoz, hogy elérkezettnek lássa az időt a továbblépésre.

Mennyit lehet alkudni az új építésűek árából?

Az új építésűek esetében lehet talán a legkevésbé alkudozni. Gyakorlatilag fix árakról beszélhetünk, melyek inkább csak felfelé kúsznak. Ha egy klímát sikerül belealkudni az árba, akkor az már nagy teljesítménynek mondható.

A Balatonnál az új építésűeknél az árak ott is jellemzően fix árak, alkudni egy-egy drágább lakásnál lehet esetleg 1-2 százalékot, illetve a 60-70 millió forint feletti kategóriában egy ajándék tároló, autóbeálló még beleférhet az üzletbe.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.