Belföld

Budai Gyula szerint haveri kutyák vannak a Budapesti Ügyvédi Kamarában

Megtagadta a Helmeczy László ellen kezdeményezett fegyelmi eljárás megindítását a Budapesti Ügyvédi Kamara.

Helmeczyt a csengeri milliárdosnő ügyében játszott szerepéért Budai Gyula, a Fidesz korábbi parlamenti képviselője, a Külügyi és Külkereskedelmi Minisztérium miniszteri biztosa panaszolta be.

Helmeczy a DK képviselőjelöltjeként indult és veszített az országgyűlési választáson Nyíregyházán. A kampány idején ügyvédként többször is támadta Kósa Lajost, a Fidesz jelöltjét. Helmeczy volt a Csengerben élő Szabó Gáborné jogi képviselője, aki évek óta azt állította magáról, hogy egy titokzatos, 1300 milliárd forintos külföldi vagyon örököse.

Szabóné közjegyző által hitelesített megállapodást írt alá Kósa Lajossal arról, hogy a politikus segíti a hatalmas vagyon kezelését. Kósa a kampány alatt elismerte a befektetési tanácsadásról szóló dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte nőt. Szabóné április elején Svájcba utazott, miközben a Nemzeti Nyomozó Iroda büntető eljárást indított ellene.

Helmeczy László  Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Budai Gyula indítványa szerint Helmeczy ügyvédi mivolta mögé bújva folytatott politikai tevékenységet, ami nem egyeztethető össze az ügyvédi etikai szabályokkal, illetve az ügyvédekre vonatkozó jogszabályokkal.

A Réti László elnökletével működő Budapesti Ügyvédi Kamara viszont más véleményen volt. A kamara napokban kiadott határozata szerint Helmeczy a kampányidőszakban az Alaptörvényben biztosított szólásszabadság jogát gyakorolva tett nyilatkozatokat a médiában.

Ez alapvető emberi jog, és ebben a jogában korlátozni még akkor sem lehet, hogy ha hivatására nézve ügyvédként tevékenykedik.

Budai Gyula szerint elfogadhatatlan a döntés, mert ellene 2002-ben a választások után „ennél kevesebbért indítottak eljárást és marasztalták el”.

A Helmeczy László által emlegetett „haveri kutyák” úgy látszik a Budapesti Ügyvédi Kamarában is ott vannak, hogy kimentsék Helmeczyt, aki nemcsak hogy egy párt színeiben indult, mint én, hanem az ügyfele által rábízott iratokkal visszaélve és lényegében ügyvédi titkot sértve házalt a médiában, és támadta Kósa Lajost és Fideszt. Ez etikátlan és összeférhetetlen.

– hangoztatta Budai, aki megfellebbezi a kamara döntését.

Kiemelt kép: Rosta Tibor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik