Belföld

Feloszlott a soproni Jobbik

A Jobbik soproni tagjai mindannyian kiléptek a pártból, így a pártszervezet megszűnt létezni a hűség városában

– így kezdődik a soproni Jobbik utolsó közleménye.

A közlemény szerint a Jobbik helyi szervezetét „10 évvel ezelőtt radikális jobboldali értékrenddel, erős nemzeti öntudattal bíró soproni emberek alapították”. Azt írják, „a Jobbik utolsó másfél évben vitt politikája messzire került a tagok meggyőződésétől. A 2012-es majdnem 40 fős tagság mára 14 főre csökkent. 2016-18 között pedig már nem kívánt senki a népfrontossá váló Jobbik tagja lenni Sopronba”.

Azaz a néppártosodás programja miatt oszlott fel a soproni szervezet.

Ennek köszönhető többek között Novák Előd eltávolítása, Morvai Krisztina szembefordulása a Jobbikkal és Toroczkai László kizárása, valamint Dúró Dóra kilépése is. A pártot elhagyó radikálisok ezen a hétvégén indítanak saját mozgalmat Mi Hazánk néven.

Bizakodva tekintünk az Ásotthalmon zászlót bontó Mi Hazánk Mozgalom felé

– írják a soproniak, tehát valószínűleg rájuk is számíthatnak Toroczkaiék.

A közlemény kitér arra is, hogy „Vona Gábor pártelnök áprilisi lemondása reményt adott az eredeti – csak a nemzet – irányvonalhoz való visszatérésre. Megütközve vettük tudomásul, hogy távozása csak taktikai, hiszen szemérmetlenül kijelölte saját utódait, akik tovább a megkezdett úton mottóval kérték a párton belül a támogatást”.

Vona Gábor a soproni jobbikosok szerint „leplezetlenül igazolta, hogy a bukott politikai iránnyal való szakítás helyett a Jobbik továbbra is a liberális és baloldali erők felé tett gesztuspolitizálás továbbvitelében érdekelt”!

A volt soproni jobbikosok, akik önkormányzati képviselők Sopronban függetlenként folytatják a politizálást.

Kiemelt kép: Sopron, 2010. április 29. Vona Gábor, a Jobbik parlamenti frakciójának vezetője (b2), Hegedűs Tamás (b) és Balczó Zoltán (b3) frakcióvezető-helyettes, valamint Dúró Dóra szóvivő sajtótájékoztatót tart a párt frakciójának megalakulása után a soproni Szieszta Hotelben.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik