Belföld

Kizárták Toroczkait, szakad a Jobbik 

Egyhangú döntést hozott a párt etikai bizottsága.

A Hír Tv írta meg először, hogy csütörtök este már megszületett a hivatalos döntés, amit addig nem hoztak nyilvánosságra, amíg az érintettet nem tájékoztatták. Elvileg ez megtörténhetett, mert a párt hivatalosan is megerősítette a hírt.

A Jobbik Országos Etikai és Fegyelmi Bizottsága tegnap egyhangú határozattal kizárta a nemzeti néppártból Toroczkai Lászlót.

Az eljárás Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton beadványára indult. Az etikai bizottság meghallgatta volna Toroczkai Lászlót, de ő nem ment el annak ülésére, írásban sem nyújtott be védekezést.

Az etikai bizottság szerint Toroczkai László súlyos fegyelmi vétséget követett el, megsértette a Jobbik Alapszabályának több pontját, így  azt is, amely kimondja:

minden párttagnak tartózkodnia kell az olyan magatartástól, amely sérti a Jobbik szabályzatait, testületei határozatait, programját, érdekeit, jó hírét.

A testület szerint egyértelműen sérelmes volt a Jobbiknak, hogy Toroczkai a párton belüli vitákat a nyilvánosság elé tárta, a Jobbik tisztújítása után nem tudott belenyugodni a szavazás eredményébe, sajtóturnéba kezdett.

Megnyilatkozásaival a belső információkat nem csupán tényszerűen tárta a nyilvánosság elé, hanem azokat nem egyszer torzítva vagy valótlan tartalommal.

A fegyelmi bizottság bizonyítottnak látta, hogy Toroczkai László már jóval a tisztújítás előtt belső információkat adott ki a Jobbikkal ellenséges kormánypárti médiának az országos elnökségi üléseken történtekről.

Az úgynevezett platformalapítás egyértelműen alapszabály-ellenes volt, a sajtónyilatkozatok alapján pedig egyértelművé vált, hogy a lépéssel

a Jobbik megosztása és bomlasztása volt a célja Toroczkai Lászlónak.

Ez nem értékelhető másként, mint egy új szervezet létrehozásának előkészítéseként és a Jobbik szándékos gyengítéseként, ezért a Jobbik Országos Etikai és Fegyelmi Bizottsága nem tudott más döntést hozni, mint a kizárás. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a Magyar Hangnak azt mondta, Toroczkai László jelenleg

olyan tevékenységet folytat, ami a Fidesznek kedvez. Én úgy érzem, hogy kezd a Fidesz felé sodródni.

Mint mondta, Ásotthalom polgármesterét csak személyes ambíciók vezetik, egyetlen célja, hogy a Jobbikot szétszakítsa.

Toroczkai: „Az ítélet koncepciós, de jogerős”
Szerinte azért zárták ki, hogy ne akadályozza meg Vona Gábor visszatérését.
Toroczkai zászlót bont június 23-án
Szerinte már értelmetlen arról beszélni, hogy a Jobbikot egyben kell tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik