Belföld

Megcsapolta a cégek számláit egy könyvelő

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a harminchárom éves nővel szemben, aki 2012 augusztusa és 2016 novembere között hét cég bankszámlájáról mintegy 55 millió forintot utalt át jogtalanul saját bankszámlájára, a pénzt pedig megélhetésére fordította.

A vádirat szerint a nő könyvelési feladatokat látott el a cégeknél, valamint banki műveletek teljesítésére is megbízást kapott. A vádlott feladata volt a beérkező számlák kifizetése, a munkabérek, adók utalása, ezért a cégek bankszámláihoz banki online felületen teljes körű hozzáférést kapott. A nő 2012 augusztusa és 2016 novembere között a cégvezetők tudta nélkül a különböző cégek bankszámláiról saját bankszámlájára utalt összegeket. Az utalásokat valótlan jogcímmel és számlaszámokkal látta el, így a bankszámla ellenőrzésekor a cégvezetőknek nem tűnt fel, hogy jogosulatlan utalásokról van szó.

A könyvelő a cégeknek 1,7 millió forinttól 12,8 millió forintig terjedő kárt okozott, összesen mintegy 55 millió forintot vett le a cégek számláiról. A vádlott utólag mintegy 16 millió forintot megtérített a kárból.

A nyomozás során a vádlott bankszámlájára, gépkocsijára és egyes cégekben lévő üzletrészeire zár alá vételt rendelt a bíróság azért, hogy a sértetteket abból kártalanítani lehessen.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat többrendbeli, jelentős, valamint nagyobb kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével vádolja. Az ügyészség a Szegedi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmények miatt a vádlottal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

Fotó: illusztráció

Ajánlott videó

Olvasói sztorik