Belföld

Másfél milliárdot költöttek jégelhárítóra, mégis szétverte a jég a soltvadkerti szőlőt

Félezer hektár szőlő harmadát elverte a jég, pedig elvileg dupla védelem is van Soltvadkert környékén – írta meg a hvg.huFrittmann János, a soltvadkerti hegyközség elnöke a lapnak elmondta: nem küldött riasztást a velük szerződött magáncég, ami után be kellett volna kapcsolni a jégkárelhárító berendezéseket.

A térségben több jégkárelhárítót is telepítettek, még nyolc évvel ezelőtt a hegyközség vásárolt négyet, ezek közül egy működött, amikor lecsapott a vihar. Az is azért, mert úgy felejtették. Mint írják: a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara másfél milliárd forintos „jégerei” sem mozdultak rá a jégviharra, pedig elvileg már azokat is beüzemelték a térségben, így elméletileg dupla védelem alatt állnak az itt gazdálkodók, de gyakorlatilag egy sem működött, amikor lecsapott a vihar.

Még a múlt héten söpört végig az a vihar Bács-Kiskun megyében, a Soltvadkert melletti Csáboron verte el a jég a szőlőt. A lap megkereste a kamarát, de egyelőre nem reagáltak arra a kérdésre, hogy miért nem működött a rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik