Belföld

Hosszabb tanév: megszólalt a PDSZ

A cáfolatok cáfolatának cáfolata után.

Először a Népszava írta meg, hogy hosszabb lehet a tanév és a kormány kéthetes táborszerű foglalkozásokat tervez. A szaktárca ezt gyorsan cáfolta. Néhány órával később Kásler Miklós elismerte, még nincs is döntés. Csütörtökön ugyanakkor megjelent a miniszter által jegyzett rendelet, amely szerint mégis, vagyis mégsem változik a tanév hossza.

Most a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke árnyalta a képet a tanév kötelező meghosszabbítása ügyében. Szűcs Tamás közölte: a rendelet 5. bekezdése szól a kötelező táboroztatásról.

 (5) A tanítási év lezárását követően az iskola – ha az iskola fenntartója azzal egyetért és az ahhoz szükséges feltételeket biztosítja – a tanulói részére pedagógiai program végrehajtásához nem kapcsolódó foglalkozásokat szervezhet, amelyeken a részvételt a tanuló, kiskorú tanuló esetén a szülő az iskola igazgatójához benyújtott kérelemben kezdeményezheti.

Nem kötelező, de…

Szűcs Tamás szerint ebből az látszik, hogy a táboroztatás nem lesz kötelező, a költségvetés ahhoz nem rendelt forrást, a szülők egy részének valóban könnyebbséget jelentő megoldást az erőforrásai végső határain mozgó közoktatási rendszerre terhelik.

A PDSZ kéri a döntéshozókat, a szünidei programok szervezését külön finanszírozással oldják meg. Erre jó például szolgálhatnának az úgynevezett Erzsébet-táborok, ha az abban megjelenő erőforrások hatékonyabban lennének felhasználva – tette hozzá a PDSZ elnöke, aki elégedetlen a jövő évi költségvetéssel is.

A 2019. évi költségvetés tervezetében az 1988 milliárdos oktatási kiadások mindössze 15 milliárddal nőnek az idei számokhoz képest. Ez még a szinten tartáshoz is csak nehezen elegendő. Jól látszik a tervezetből, hogy a kormányzat úgy érzi, egy időre jegelheti a területet.

A szakszervezeti vezető szerint erre utal, hogy az ágazatnak nem lett önálló minisztériuma, miniszterük más területről érkezett, az oktatási államtitkár később veszi át hivatalát, mint ahogy a költségvetési tervezet napvilágot látott. Ezek alapján a PDSz úgy látja, a következő év, évek nem a megoldások, hanem a problémák felhalmozódásának időszaka lesz az oktatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik