Belföld

25 év fegyházbüntetést kaptak 71 bevándorló haláláért

Első fokon 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék azt a négy embercsempészt csütörtökön, akik miatt 71 külföldi, köztük négy gyerek lelte halálát egy kamionban.

2015. augusztus 25-én az embercsempészek egy Lajosmizsén vásárolt hűtőkamionba zsúfolva 71 külföldi állampolgárral indultak útnak, hogy illegálisan Németországba szállítsák őket. A szellőzés nélküli, túlterhelt autó utasai – közöttük nyolc nő és négy gyerek – menet közben, még magyar területen megfulladtak. A sofőr és a kísérők a tragédiát észlelve az A4-es út mentén az ausztriai Pandorf közelében hátrahagyva a halottakkal teli kamiont elmenekültek, visszautaztak Magyarországra.

A perben az ügyészség egy 14 tagú nemzetközi embercsempész bandát vádol embercsempészettel, többségük bolgár, szerb, illetve afgán illetőségű. A vádirat szerint összesen 26 bűntett terheli őket, 31 esetben hozzávetőleg 1200 embert juttattak nyugatra. Ebből egy vádpont a parndorfi ügy, amellyel négy embert vádolnak. Az ügyész korábban négy vádlottra életfogytig tartó, a többi embercsempészre határozott idejű fegyházbüntetést kért.

A bíróság által visszahallgatott telefonbeszélgetésekből kiderült, hogy a bűnözők kezdetben 15-20 fős csoportokat csempésztek át a határon, a kapzsiság azonban úrrá lett rajtuk, így a létszámot növelték, ez vezetett a tragédiához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik