Belföld

Először született rénszarvas Miskolcon

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark közel 35 éves történelme során első alkalommal született rénszarvas borjú az intézményben – közölte a szerdán az állatkert.

A kis nőstény még május elején jött a világra, és habár néhány órával születését követőn már lábra állt, mára erősödött meg annyira, hogy a látogatók számára is láthatóvá váljon, mert folyamatosan követi anyját, sőt most már el is távolodik tőle, hogy önállóan ismerkedjen környezetével.

A borjú anyja a tavalyi év végén már vemhesen érkezett a Nyíregyházi Állatparkból Miskolcra. A vemhesség azonban ilyenkor még nem egyértelmű, mert az állat magát és leendő utódját így is védi a ragadozók elől. Így gondozói csak akkor lehettek biztosak a sikeres utódszületésben, amikor május 5-én reggel megpillantották az újszülött borjút.

Miskolci Állatkert és Kultúrpark/Veress Tamás

A rénszarvas (Rangifer tarandus) borja mintegy hét és fél hónapos vemhességet követően jön a világra. A borjú másfél hónapos korában az anyatej mellett már a felnőttek takarmányát is rendszeresen fogyasztja, de azért féléves koráig még nem mond le az anyja nyújtotta táplálékról sem. Kétéves korára válik ivaréretté. A rénszarvas agancsa egyéves korában kezd el nőni, ami a többi szarvasfélétől eltérően a nőstényeken is megfigyelhető.

A rénszarvas az északi-sarkvidék területén honos, ahol az őslakosok számára évezredek óta létfontosságú. Míg az észak-amerikai eszkimók a vadon élő rénszarvasokra vadásznak, addig Eurázsiában mintegy 3000 éve háziasították is a fajt. Igásállatként is hasznosítják, fogyasztják a tejét és a húsát, bőrét és szőrzetét ruházkodáshoz használják.

Kiemelt kép: Miskolci Állatkert és Kultúrpark/Veress Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik